Gorenjska
524 ogledov

Kipom se je pridružil še španski romantik

Saša Despot / Mediaspeed
Park La Ciotat v Kranju ima še četrti kip Prešernovega sodobnika. Mestna občina Kranj se je v sodelovanju z Veleposlaništvom Španije in špansko občino Almendralejo, ki sta donirali spomenik, danes poklonila španskemu pesniku Joséju de Esproncedi.

Mestna občina Kranj (MOK) nadaljuje krepitev mednarodnega povezovanja s postavljanjem doprsnih kipov Prešernovih literarnih sodobnikov v Parku La Ciotat v Kranju, ki nosi ime po prvem od 22 mest, s katerimi je Kranj pobraten. Pot Prešernovih sodobnikov se je začela lansko jesen v času predsedovanja Slovenije Svetu Evropske Unije in se nadaljuje tudi letos. S tem se občina v sodelovanju z veleposlaništvi poklanja velikim mojstrom besede v svetovnem merilu. Slab teden pred slovenskim kulturnim praznikom, 8. februarjem, ki ga v Kranju zaznamuje Prešernov smenj, je župan MOK Matjaž Rakovec skupaj z veleposlanikom Španije Juanom Arísteguijem odkril kip Prešernovega španskega sodobnika Joséja de Esproncede.

José de Espronceda (1808–1842) je najbolj reprezentativen pesnik španske romantike. Rodil se je v občini Almendralejo, ki se nahaja v avtonomni pokrajini Estremadura in danes šteje okrog 35.000 prebivalcev. Espronceda, ki je veljal tudi za upornika, je v svojem političnem delovanju sledil plemenitemu idealu svobode in napredka španskega naroda. Pri tem se je boril z uveljavljenim redom in absolutnimi oblastmi tistega časa, kar ga je prisililo v izgnanstvo, a mu je omogočilo tudi potovanje po Evropi.

»Oba, tako Prešeren kot njegov osem let mlajši španski sodobnik, sta živela kratko, a zelo intenzivno. In prav takšna je bila tudi njuna poezija – bogata in polna. Pa tudi zelo napredna in sporočilna. S stično točko v – svobodi,« je povedal župan Matjaž Rakovec. »Pot Prešernovih sodobnikov je prav posebna zgodba o mednarodnem povezovanju, čaščenju literature, poklonu poeziji. Zelo me veseli, da se nam je na tej poti pridružilo tudi špansko veleposlaništvo,« se je zahvalil Veleposlaništvu Španije in občini Almendralejo za donacijo spomenika. Doprsni kip je delo kiparja Pedra Navie, v Kranj so ga pripeljali iz Španije.

»Espronceda je pisal neprenehoma, tako z ogromno energije kot z eksistencialnim pesimizmom, pa z verbalno virtuoznostjo in čustveno globino. S tem je izstopal med vrstniki in postal – in je še vedno – del kanona dolge zgodovine največjih španskih pesnikov … Tudi v Sloveniji in Španiji so romantiki prispevali k oblikovanju kulturne in politične zgodovine kot le malo drugih umetniških gibanj. Njihov intenziven srčni utrip se še vedno kaže v kolektivni krvi. In sam sijaj najboljših med njimi, kot sta Prešeren in Espronceda, preseže njihovo zgodovinsko vlogo in postane večna umetnost, ki jo bomo še naprej uživali – iz roda v rod,« je v svojem govoru povedal veleposlanik Španije Juan Arístegui, ki se je vpisal tudi v častno knjigo gostov MOK. Kranjski župan je v znak povezovanja španskemu veleposlaniku predal listino Pot Prešernovih sodobnikov v spomin na sodelovanje pri projektu.

Komentarjev 1
  • Mildred_Smith 13:57 03.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎