Gorenjska
55266 ogledov

Kirurg Marko Bitenc lahko prične rušiti

Propadajoče stavbe, Golnik, nepremičnine
1/5
M. Ha. Bog je tukaj ... propadajoči objekt na Golniku. Posneto 10. januarja 2023.
Kirurgija Bitenc je pred dobrim mesecem dobila gradbeno dovoljenje za novo kirurško bolnišnico na Golniku. To nam je sredi decembra 2022 potrdil direktor Kirurgije Bitenc in kirurg Marko Bitenc. Obljubil je več podrobnosti, a nato ni več odgovarjal na naše klice in sporočila.

Marko Bitenc na Golniku že 15 let operira v najetih prostorih Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik (Klinika Golnik) - leta 2007 so v prostorih klinike odprli tehnološko najsodobnejšo opremljeno operacijsko dvorano v Sloveniji. Poročali smo že, da namerava na Golniku zgraditi svojo novo bolnišnico in tudi dom za starejše. Tako je na javni dražbi, ki jo je 25. avgusta 2020 na podlagi cenitve nepremičnin organizirala Klinika Golnik, po izklicni ceni 458.000 evrov kupil nepremičnine skupne površine 5398 kvadratnih metrov, last Republike Slovenije.

Propadajoče stavbe, Golnik, nepremičnine | Avtor: M. Ha. M. Ha.

Na dražbi so tako prodali t. i. kompleks Kolovrat in objekt Pralnice na naslovu Golnik 43 in Golnik 51, ki sta sicer bila v načrtu odprodaje. Kompleks Kolovrat sestavljajo hlev, mizarske delavnice, skladiščne lope in dva stanovanjska objekta. Pralnica pa je trietažni objekt, v katerem so pralnica, likalnica, strojnica, toplotna postaja, skladišče, garderobe, šivalnica, manjša pisarna, pomožni prostori in sobe.

Propadajoče stavbe, Golnik, nepremičnine | Avtor: M. Ha. M. Ha.

Te propadajoče objekte ob robu parka pod obstoječo Kliniko Golnik smo si ogledali pred nekaj dnevi. Te bodo porušili, na zemljišču pa bodo po načrtih arhitektov Protim Ržišnik Perc iz Šenčurja zgraditi novo bolnišnico. Ne pa tudi doma starejših.

Po dosegljivih informacijah so si glede doma za 150 oskrbovancev, v katerem bi bilo tudi 10 negovalnih postelj, premislili zato, ker ni dovolj prostora, in ne zaradi neuspele kandidature pri pridobitvi koncesije v februarju 2021. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je namreč zavrnilo vlogo Kirurgije Bitenc, ker je podala nepopolno vlogo: ni predložila lokacijske in projektne dokumentacije.  

Investitor, Kirurgija Bitenc, bo tako na Golniku zgradil moderno bolnišnico s tremi operacijskimi dvoranami in 50 posteljami v enem letu - leto 2024 je navedeno kot leto dokončanja ene najbolj sodobnih zdravstvenih ustanov v Sloveniji. V pogovoru za STA je Bitenc pred pol leta razkril, da bo naložba v novo bolnišnico stala 24 milijonov evrov.

Propadajoče stavbe, Golnik, nepremičnine | Avtor: M. Ha. M. Ha.

Občina "skrivnostna" glede komunalnega prispevka

Z več vprašanji smo obrnili na Mestno občino Kranj. Na vprašanje, kdaj se je občina odrekla predkupni pravici za nepremičnine, ki so bile last države, v upravljanju pa Klinike Golnik, so nam odgovorili, da je Mestna občina Kranj je 31. avgusta 2020 prejela vlogo za predkupno pravico na nepremičnini 237/1, k. o. Golnik za ceno 458.000 evrov, 8. septembra 2020 pa podala izjavo o zavrnitvi ponudbe.
Glede plačila komunalnega prispevka so bili na Mestni občini Kranj zelo zadržani. Pojasnili so nam, da podatka o tem, ali je Bitenc že plačal komunalni prispevek, ne morejo podati, prav tako ne, v kakšni višini, ker gre za osebni podatek.

Propadajoče stavbe, Golnik, nepremičnine | Avtor: M. Ha. M. Ha.

Zanimalo nas je še mnenje občine o tem, ali je na zemljišču, ki je opredeljeno za zdravstvo in bolnišnične dejavnosti, na njem pa so opuščene stavbe in jih bo investitor porušil, sploh primerna infrastruktura ali bo potrebno večje vlaganje v vodovod, plinovod, elektriko, kanalizacijo, optiko ... Kdo bo plačal infrastruktura, ki jo bo treba zagotovo zgraditi na novo, nas je zanimalo.
Z Mestne občine Kranj so nam odgovorili, da so stroški infrastrukture na zemljišču stroški lastnika oziroma investitorja.

"Ker se zavedamo, da zaradi predvidenih širitev zdravstva na Golniku predvidoma ne bo več zadoščala mala čistilna naprava, nameravamo zgraditi primarni kanal za odvajanje odpadnih voda na relaciji Golnik–Mlaka s priklopom na Centralno čistilno napravo Kranj. Ta bo omogočala priključitev tudi vseh naselij ob poti  (Srakovlje, Tenetiše, Trstenik, Pangršica, Goriče, Srednja vas – Goriče). Za izgradnjo primarne kanalizacije Golnik–Mlaka imamo že zdelano PZI dokumentacijo in pridobljeno gradbeno dovoljenje. Projekt smo prijavili tudi za sofinanciranje preko mehanizma za okrevanje in odpornost (NOO), iščemo pa še dodatne vire za sofinanciranje. Če bomo pri tem uspešni, bi lahko pričeli z gradnjo že v letu 2023 in zaključili do konca leta 2025."

Zaradi "neodgovora" v zvezi s plačilom komunalnega prispevka smo se zato obrnili še na Upravno enoto Kranj, ki je decembra izdala gradbeno dovoljenje. Tam so nam potrdili, da mora investitor pred izdajo gradbenega dovoljenja plačati občini komunalni prispevek. In še, da so prejeli dokazilo, da je Bitenc plačal komunalni prispevek občini in da so na podlagi tega dokazila izdali gradbeno dovoljenje za novo kirurško bolnišnico.

Vplivno območje

Kot je razvidno iz dosegljivih spletnih virov, je zemljišče na Golniku vplivno območje pomembne arhitekture. Bolnišnico oziroma sanatorij na Golniku so zgradili v letih 1921 do 1923 po vzoru zdravilišča za tuberkulozne bolnike v Davosu. Po načrtu arhitekta Ivana Vurnika (1884 -1971), enega utemeljiteljev moderne arhitekture na Slovenskem, je imela glavna bolniška stavba 180 postelj. Ob njej je bil samostan za redovnice, ki so skrbele za bolnike. V njem so uredili tudi kuhinjo in po letu 1925 še pekarno, stanovanja ter prostor za razne prireditve. Sanatorij za pljučne bolnike predstavlja začetek najbolj plodnega Vurnikovega ustvarjalnega obdobja v dvajsetih in na začetku tridesetih let. Vurnik je želel fasado stavbe z bolniškimi sobami in drugimi prostori še obogatiti s štukaturnim okrasom, a ta ni bil izveden.

Pozneje so z nakupom stavb pod zdraviliščem, t. i. Kolovrata, uredili pralnico in likalnico ter stanovanja za uslužbence ekonomije. Skladno z gradnjo objektov so dokupili tudi okoliške parcele. Za potrebe oskrbe bolnišnice so na njivah pridelovali svežo zelenjavo in sadje iz domačega sadovnjaka. Posestvo je vključevalo tudi travnike in gozdove, tako so pacienti pridobili možnost daljših sprehodov v naravo.

Samo zdravilišče Golnik, stavbe s parki in vrtovi, severno nad cesto Kranj-Golnik-Križe, je enota nepremične kulturne dediščine, je navedeno v Registru nepremične kulturne dediščine.

Komentarjev 23
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 16:54 23.januar 2023.

    Me zanima kje bi bil Biten in ostali zasebniki, če ne bi imeli koncesij. Po mojem bi bolj na tenko piskali.

  • pilotko 09:33 23.januar 2023.

    Mojster dohtar Bitenc je že od nekdaj vedno poleg političnega korita in si je nabral privilegij črpati milijone iz zdravstvene blagajne nazadnje tudi ob Cororni , kjer ni bilo omejitev če si le bil na pravi strani in on vedno ...prikaži večno je - tako se dobi " suhe" milijone, prav gotovo ne od samoplačnikov.

  • anton412 13:33 22.januar 2023.

    Edino pravilno naj se gradi in dela v privat vsaj čakalnih vrst nebo. Tisti , ki pljujeta po privatizmu se postavite v vrsto v pred Jankoviča nasledniki Zemljariča .