Gorenjska
5782 ogledov

Klinika Golnik išče novega direktorja

Klinika Golnik Saša Despot Klinika Golnik - Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo
Svet Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik je danes objavili razpis za direktorja klinike.

Sedanjemu direktorju Klinike Golnik Alešu Rozmanu se marca izteče mandat. Pisne prijave z zahtevanimi prilogami morajo kandidati poslati na Kliniko Golnik najpozneje do 26. januarja, o izbiri pa bodo obveščeni v 30 dneh od objave razpisa. Kandidat mora za imenovanje na delovno mesto direktorja klinike poleg splošnih pogojev, predpisanih z zakonom, izpolnjevati še nekaj pogojev. Imeti mora najmanj izobrazbo medicinske smeri, pridobljeno po študijskem programu druge stopnje, oz. izobrazbo, ki ustreza ravni izobrazbe, pridobljene po študijskih programih druge stopnje, in je v skladu z zakonom, ki ureja slovensko ogrodje kvalifikacij, uvrščena na osmo raven.

Pogoj je tudi naziv visokošolski učitelj medicinske fakultete s področja dejavnosti zavoda. Prav tako se zahteva najmanj pet let izkušenj na delovnih mestih s področja vodenja in upravljanja ter veljavno dovoljenje za opravljanje samostojne zdravniške službe v Sloveniji. Kandidat mora imeti tudi opravljeno specializacijo s področja dejavnosti zavoda in znanje angleškega in nemškega jezika na vsaj B2 ravni.

 

Ustanova z dolgo tradicijo

Leta 1919 so v prostorih gradu Golnik zaradi ugodnih klimatskih razmer 9 sob opremili s skupno 40 posteljami za tuberkulozne vojaške invalide. Dve leti kasneje je državna komisija Kraljevine Jugoslavije izdala odlok, da se na tem mestu zgradi novo bolniško stavbo, namenjeno zdravljenju tuberkuloznih bolnikov. Leta 1926 se v novi kliniki z nakupom rentgenske opreme začne tudi rentgenska diagnostika pljučne tuberkuloze.

Danes je Klinika Golnik klinična, raziskovalna in pedagoška ustanova, kjer obravnavajo bolnike s pljučnimi in alergijskimi boleznimi iz celotne Slovenije. Klinika Golnik na področju alergologije, klinične imunologije in pulmologije vodi stroko v državi, nudi vrhunske storitve pri diagnostiki in zdravljenju teh bolezni ter nudi bolniku celovito obravnavo na enem mestu.

Sedanjega direktorja Klinike Golnik smo Slovenci predvsem spoznali v času trenutne pandemije covida-19. Doc. dr. Aleš Rozman je vrhunski bronhoskopist, ki je na kliniki zaposlen že dve desetletji. Sklep o imenovanju Rozmana za obdobje štirih let so sprejeli člani sveta zavoda Klinike Golnik konec februarja 2018. V zadnjih dveh letih je njegova prioriteta obvladovanje epidemije koronavirusne bolezni. Med drugim je bil tudi član vladne svetovalne skupine za covid-19.

Aleš Rozman | Avtor: Bor Slana/STA Doc. dr. Aleš Rozman, dr. med., spec bo UK Golnik vodil najdlje še eno leto kot vršilec dolžnosti direktorja. Bor Slana/STA

Komentarjev 1
  • sam1 17:16 19.januar 2022.

    Sedanji direktor bo sigurno "prešaltal" dve stopnici višje......