Gorenjska
690 ogledov

Kljub 80 prostim mestom na čakanju 171 otrok

Vrtec
Mestna občina Kranj je za vpis otrok v javne vrtce in vrtce s koncesijo za prihodnje šolsko leto prejela 684 vlog oziroma 47 manj kot lani. Zaenkrat kaže, da bodo v javne vrtce sprejeli 499 otrok. Kljub 80 prostim mestom pa je 171 malčkov na centralnem čakalnem seznamu. Od teh 171 jih je 155 iz Mestne občine Kranj, 16 pa iz drugih občin.

Od 684 prispelih vlog jih je bila večina oziroma 523 za prvo starostno obdobje (13 manj kot lani), 154 za drugo starostno obdobje (32 manj kot lani) in sedem vlog za razvojni oddelek (dve manj kot lani).
Po zaključku roka za oddajo vlog za vpis otroka v vrtec se je nekaj staršev že odpovedalo vpisu otroka v vrtec.

Javni vrtci in vrtci s koncesijo so v Kranju sicer razpisali skupno 560 prostih mest, od tega 369 za prvo starostno obdobje, 185 za drugo starostno obdobje in šest za razvojni oddelek. Skupaj je razpisnih mest 17 manj kot lani in trenutno je v vrtce za prihodnje šolsko leto na novo sprejetih 499 otrok. Od tega 356 za prvo in 137 za drugo starostno obdobje ter šest v razvojni oddelek.

Centralni čakalni seznam

Od 155 čakajočih otrok iz Mestne občine Kranj jih 39 izpolnjuje pogoje za vključitev v vrtec s 1. septembrom, vendar so na čakalnem seznamu, saj jih želijo starši vključiti v točno določene vrtce, v katerih ni dovolj prostih mest. Ostalih 116 čakajočih otrok pa izpolnjuje pogoj za vključitev v vrtec med letom, od tega 114 otrok prvega starostnega obdobja in dva iz drugega starostnega obdobja.
Centralni čakalni seznam združuje vse čakalne sezname posameznih javnih vrtcev in vrtcev s koncesijo. Od 12. maja 2021 naprej se tako nadaljuje sprejem otrok s centralnega čakalnega seznama na preostala prosta mesta po vrtcih, zato se ta dnevno spreminja. Ažuriran bo enkrat mesečno na spletni strani Mestne občine Kranj.

Trije zasebniki s koncesijo, šest brez koncesije

Vrtce na območju Mestne občine Kranj sicer trenutno obiskuje 2479 otrok. Večina otrok, to je 2165, je v javnem zavodu Kranjski vrtci in javnih zavodih pri osnovnih šolah. Mestna občina Kranj je podelila tri koncesije zasebnikom, in sicer Dobra teta d. o. o., Buan d. o. o. in Vrtec Duhec d. o.o.: v njih je zdaj skupaj 105 otrok. Še 209 otrok pa je zdaj v zasebnih vrtcih brez koncesije in takih je na območju MO Kranj kar šest. To so katoliški Baragov vrtec v Stražišču, vrtec Vila Mezinček na Savski cesti, Pri Dobri teti na Gregorčičevi, vrtec Waldorfske šole v Struževem, vrtec Mikujčki na Ljubljanski cesti in vrtec Pri dobri Vesni na Cesti Staneta Žagarja.  

Za vrtec Kokrica bodo poiskali druge finančne vire

Mestna občina Kranj načrtuje več novih vrtčevskih oddelkov. V enoti Mojca Kranjskih vrtcev bodo med šolskim letom na novo odprli en oddelek prvega starostnega obdobja, v Zgornjih Bitnjah po porušitvi starega zdaj gradijo nov vrtec Biba, v katerem bodo trije oddelki oziroma en oddelek več za otroke prvega starostnega razreda. Zgrajen bo predvidoma oktobra, naložbo v vrednosti 1,5 milijona evrov sofinancira s skoraj 173 tisoč evri Eko sklad.

Prav tako Mestna Kranj občina načrtuje dozidavo Vrtca Kokrica, ki deluje v okviru podružnične OŠ Franceta Prešerna Kranj. Na nedavnem javnem razpisu za sofinanciranje investicij v letih 2021 do 2024 za vrtce in osnovne šole v skupni vrednosti 43 milijonov evrov je bilo izbranih 13 investicij za vrtce, med kar 52 neizbranimi predlogi projektov pa je bil tudi Vrtec Kokrica.

Na vprašanje, ali ta negativna odločba pomeni, da na Kokrici do leta 2024 ne bo prizidka za dodaten en oddelek za varstvo otrok prvega starostnega obdobja, so nam z MO Kranj pojasnili, da pripravljena dokumentacija ni zadoščala za odobritev sofinancerskih sredstev.

"A to nikakor ne pomeni, da bodo aktivnosti zastale: Mestna občina Kranj bo nadaljevala s pridobivanjem projektne dokumentacije za dozidavo objekta, saj želi povečati kapacitete vrtca vsaj za en dodatni oddelek. Če bo možno, bomo projekt prijavili na prihodnje razpise oziroma črpali sredstva zanj iz drugih virov, na primer Eko sklad," so razložili.  

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.