Gorenjska
974 ogledov

Klorirajo in ugotavljajo vzrok onesnaženja

ilustracija voda, pipa, pitna voda Boštjan Tacol
Prejšnjo sredo, 11. avgusta, so v vodovodnem sistemu Javornik v naseljih Pševo, Javornik, Čepulje in na Sv. Jošt klorirali vodo. S Komunale Kranj so za Žurnal24 pojasnili, da so laboratorijska preskušanja pokazala neskladnost pitne vode zaradi prisotnosti indikatorskih bakterij oziroma koliformnih bakterij.

Neskladnost v sistemu Javornik so ugotovili v okviru rednega mesečnega preverjanja kakovosti pitne vode v avgustu. Koliformne bakterije so skupina bakterij, ki so prisotne v okolju, in sicer v zemlji oziroma humusu. Prisotne indikatorske bakterije ne predstavljajo večjega tveganja za zdravje uporabnikov, so zagotovili iz Komunale Kranj.

Na vprašanje, ali so že ugotovili vzrok, pa so nam odgovorili, "da so se kot skrbni in odgovorni upravljalci takoj odločili za izvajanje ukrepov za odpravo neskladnosti in iskanje vzroka. Sočasno z izvajanjem ukrepov smo pričeli z dodatnim vzorčenjem z namenom detekcije vzroka".

Vodovodni sistem Javornik s pitno vodo oskrbuje približno 200 prebivalcev v naseljih Čepulje, Javornik, Pševo in Sveti Jošt nad Kranjem. Vir pitne vode je zajetje Javornik, ki se napaja iz kraško-kavernoznega vodonosnika. Vrtina Javornik služi kot rezervni vodni vir in se napaja iz razpoklinskega vodonosnika, je navedeno na spletni strani Komunale Kranj.

Vodnjak Svetje problematičen že od lani, vzrok neznan

Že dlje časa pa Komunala Kranj ugotavlja vzrok za onesnaženje v vodnjaku Svetje v občini Medvode, zato vodo občasno klorirajo v naseljih Medvode, Verje, Spodnje Pirniče, Vikrče, Brezovec in v delu Zavrha. Pitna voda je tudi tam neskladna zaradi prisotnosti indikatorskih (koliformnih bakterij).

"Kakovost vode iz vodnjaka Svetje mesečno spremljamo v okviru notranjega nadzora. Laboratorijska preskušanja še vedno potrjujejo prisotnost koliformnih bakterij. Mikrobiološka kakovost se ne izboljšuje, zato se bo kloriranje pitne vode izvajalo še naprej. Občasno dezinfekcijo izvajamo v primeru, kadar črpamo vodo iz vodnjaka Svetje do porabnikov. Prvo onesnaženje smo zaznali že v lanskem letu, saj se je občasna dezinfekcija izvajala od oktobra 2020 do februarja 2021. Vzroka še nismo odkrili, vsekakor se je potrebno zavedati, da je okolje ranljivo in občutljivo, zato morajo biti vsi posegi v naravo skrbno načrtovani," so nam odgovorili iz Komunale Kranj.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.