Gorenjska
1327 ogledov

Knjižnica24Globus na voljo vse leto 24 ur na dan

V Mestni knjižnici Kranj so zagnali novo različico samopostrežne knjižnice Knjižnico24Globus, ki je na voljo članom 24 ur na dan.

Knjižnica24Globus (K24G ) je poleg predalnikov Direct4me in predalnika iz Novega mesta to tretja rešitev samopostrežnih enot, o katerih so začeli razmišljati, ko se je pojavila epidemija. K24G se od ostalih razlikuje predvsem po tem, da član lahko med izposojo poravna tudi dolg, kar je novost v Sloveniji. Vsaka od treh podobnih rešitev je pripravljena z drugim ponudnikom in razvijalcem. Pobudnik in sedaj tudi ponudnik predstavljene rešitve ter investitor v tehnološki razvoj K24G je bilo podjetje Zelinka LS d.o.o.. Investicijo postavitve je pokrila Mestna občina Kranj. Predalnike je izdelalo podjetje Marlen d. o. o. v sodelovanju s programsko ekipo iz podjetja PLT, IZUM-om in s tremi zaposlenimi iz Mestne knjižnice Kranj. Pri razvoju so imeli v okviru Skupine za inovativnost v splošnih knjižnicah tudi podporo Združenja splošnih knjižnic.

»K24G je samostojna enota naše knjižnice brez zaloge in samostojno prevzemno mesto. Trenutno se nahaja v preddverju Knjižnice Globus, kjer lahko preizkušamo predalnike, samo delovanje naprave in spremljamo zadovoljstvo naših članov. V letu dni se bo K24G preselila v nov prostor, ki ga je Mestna občina Kranj lani kupila naši knjižnici in se na jugovzhodu stavbe v pritličju drži prostorov Knjižnice Globus. Prostor in vsebino v njem bomo poimenovali KReativnica in bo poleg 24 urne knjižnice lokalni skupnosti ponujala sodobne tehnološke vsebine,« je povedala direktorica kranjske knjižnice Maja Vunšek.

K24G trenutno ponuja prvo fazo storitev, ki jih želijo razviti in ponuditi ljudem. V tej fazi je to prevzemno mesto, kjer lahko člani iz katerekoli enote Mestne knjižnice Kranj prevzamejo rezervirano gradivo. Gradivo v predalniku ohranja status čakanja na prevzem, dokler se predal ne odpre. Takrat se pripravljeno gradivo brez dodatnega odčitavanja avtomatično izposodi. V kolikor ima član dolg, ga lahko med postopkom poravna s plačilno kartico, ne pa tudi z gotovino. Postopek je zelo preprost in s pomočjo enostavnih navodil na ekranu vodi tako knjižničarje v zaledju, ki pripravljajo gradivo, kot člane, ki si gradivo izposojajo. Za uporabo zato niso potrebna dodatna navodila. Vse izpise in račune dobi član po elektronski pošti na svoj elektronski naslov. Predali zaradi varnosti niso oštevilčeni in se odpirajo naključno. Za uporabo K24G ni potreben RFID sistem, saj njihove krajevne knjižnice gradiva nimajo opremljenega z RFID nalepkami, jim pa vseeno ponujajo medoddelčno izposojo tudi v K24G. Prav tako za člansko izkaznico ne uporabljajo RFID čitalca ampak čitalec črtne kode, saj veliko članov uporablja člansko izkaznico v mCOBISS-u.

»V naslednjih fazah si želimo omogočiti tudi vračilo gradiva, podaljševanje članstva in na koncu še dostop do manjše zaloge gradiva, ki bi bila na voljo za izposojo 24 ur na dan. Predalnik je primeren za vse vremenske pogoje in je modularno sestavljiv. V zunanjem okolju se mu lahko doda tudi streha. Ko bodo pripravljene vse faze si v Mestni knjižnici Kranj želimo enake enote postaviti v krajevnih skupnostih naše občine, ki niso pokrite s knjižnično dejavnostjo, v nakupovalnih središčih, v oddaljenih vaseh. Zavedamo se, da predalnik ne nadomestiti človeka, mu pa olajša dostop do knjižničnega gradiva,« še pravi Vunšek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.