Gorenjska
3422 ogledov

Kolesarska pot po zgledu Marije Terezije

V Kranju so dopoldan uradno odprli Evropski drevored in kolesarsko povezavo Kokrica–Brdo–Predoslje.

Posestvo Brdo je z vzpostavitvijo kolesarske povezave Kokrica–Brdo–Kranj odslej neprekinjeno povezano z mestom Kranj. Sam projekt je bil vreden 170.000 evrov, pri čemer sta večino sredstev prispevali Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. »Gre za zelo uporabno pridobitev, predvsem za prebivalce Predoselj in Kokrice. Pot je kombinirana, torej je namenjena tako kolesarjem kot pešcem,« je ob tem povedal župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec.

Ob tej priložnosti so ob sami kolesarski poti zasadili tudi tako imenovani Evropski drevored povezovanja in sodelovanja. Ta je sestavljen iz visokoraslih avtohtonih sort jablan vrste kranjska voščenka.  Obeležuje sicer predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije, ob tem pa tudi nadaljuje zgodovinsko tradicijo zasajanja sadnih drevoredov ob javnih cestah. »V srednjeevropskih deželah je namreč sajenje sadnih drevoredov ob javnih cestah prva načrtno vzpodbujala že cesarica Marija Terezija. Skupno je v drevoredu 54 dreves, za vsako članico EU po dve. Drevored je simbol povezovanja in sodelovanja ter spomin na obdobje, ko je Slovenija prevzela prestižno funkcijo kot ena od predsedujočih Svetu EU, katere temelji so prav povezovanje in sodelovanje držav za skupno dobro vseh,« je na odprtju še dodal Raqkovec.

 | Avtor:

V bližnjo in daljšo okolico tudi z električnimi kolesi

Ob tej priložnosti so uradno svojemu namenu predali tudi pilotno samooskrbno kolesarnico z električnimi kolesi večjega dometa, ki stoji pri hotelu Elegans na Brdu. Kolesarnica je plod slovenskega znanja ter prinaša nove dimenzije kolesarjenja in turistična doživetja posestva Brda in okoliških krajev.

Predsednik uprave Elektro Gorenjska, dr. Ivan Šmon, je ob tem izpostavil koristi povezovanja in sodelovanja z lokalnimi skupnostmi pri razvoju trajnostne mobilnosti ter poudaril, da dobre prakse, ki jih ustvarjajo z Mestno občino Kranj na področju energetike, že omogočajo postopen prehod v nizkoogljično družbo. Ob tem je dodal: »E – mobilnost postaja vse bolj pomemben segment razvoja občin in dejavnosti podjetij, posledično predstavlja pomemben korak na poti medsektorskega povezovanja energetike in transporta.« Poudaril je tudi pomen pilotnega projekta samooskrbne električne kolesarnice z električnimi kolesi daljšega dometa, ki je na posestvu Brdo, ki dokazuje, da je možno združiti znanje slovenskih podjetij, predvsem pa povezati različne panoge med seboj na učinkovit in trajnosten način.

 | Avtor:

Komentarjev 2
  • David_Boyle 16:09 22.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • sam1 12:00 22.oktober 2021.

    Pri nas imamo precej cest ,ampak ne po zgledu Marije Terezije,ampak v slabšem stanju,kot so jih pod Marijo Terezijo zgradili ........