Gorenjska
3139 ogledov

Kolesarska povezava od Vikrč do središča Medvod

Brv čez reko Savo v Medvodah
1/3
Občina Medvode Tako bo zgledala nova brv čez reko Savo do medvoške občinske stavbe in knjižnice. Dolga bo 138 metrov z razponom 86,6 metra. Projektiral jo je dr. Jaka Zevnik iz podjetja Elea iC.
V občini Medvode bodo do konca leta 2022 tudi s pomočjo evropskih sredstev uredili kolesarsko povezavo med Medvodami in Ljubljano. V petek so namreč dobili sklep službe vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko o denarni podpori gradnje kolesarske povezave Medvode–Pirniče–Vikrče.

Za kolesarsko povezavo med naselji Verje, Zgornje Pirniče, Spodnje Pirniče in Vikrče z mestnim središčem Medvode, ocenjena je na 2,2 milijona evrov, bo Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj prispevala 912.000 evrov, 228.000 evrov pa bo dodala še država. Skupaj bo torej občina Medvode prejela 1,14 milijona evrov nepovratnih sredstev.

Asfaltirana kolesarska pot med prej omenjenimi naselji bo dolga 6.215 metrov in široka 3,5 metra, bo dvosmerna in bo dovoljevala dostop kmetijski mehanizaciji zaradi obdelave zemljišč, saj je del poti načrtovan med polji. Krajši del poti – 450 metrov – pa bo kolesarje vodil po obstoječih prometnicah skupaj z motornim prometom.

Projekt vključuje tudi novo 138 metrov dolgo brv čez reko Savo med knjižnico in občinsko stavbo.

Na javnem naročilu za projektiranje so izbrali podjetje Ljubljanski urbanistični zavod, d. d., brv pa je projektiral podizvajalec Elea iC d. o. o. oziroma projektant dr. Jaka Zevnik.

Obetajo si manj motoriziranih vozil v središču Medvod

Z ureditvijo kolesarske poti se kolesarjem zagotavlja varna, hitrejša in udobna pot do središča mesta. V občini Medvode pa pričakujejo, da bodo urejene kolesarske poti s številnimi priključki privabile v Medvode številne občane in tudi druge, s čimer se bo zmanjšala obremenjenost središča Medvod z motornimi vozili. Te poti pa bodo tudi spodbujale dnevne migracije s kolesi in zdrav način življenja.

Izgradnja kolesarskih poti povečuje tudi varnost kolesarjev, s promocijskimi aktivnostmi pa bo projekt prispeval tudi k prepoznavnosti kolesarjenja kot ustrezne alternative osebnim avtomobilom za potrebe vsakodnevnih potovanj, so še izpostavili na občini Medvode in dodali, da z izvedbo projekta zasledujejo cilje celostne občinske prometne strategije.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.