Gorenjska
871 ogledov

Količine zavržene hrane so se v Škofji Loki zmanjšale

Občina Škofja Loka
Ekologi brez meja so si v sodelovanju z Občino Škofja Loka in ob podpori Lidla Slovenija zadnji dve leti s programom Hrana svoje mesto najde prizadevali zmanjšati količine zavržene hrane. Ob letošnjem Slovenskem dnevu brez zavržene hrane so sporočili, da so ukrepi padli na plodna tla.

Po lanski izhodiščni analizi zavržene hrane v Vrtcu Škofja Loka in Dijaškem domu Škofja Loka so v sodelovanju s širšo skupino deležnikov izbrali ukrepe za zmanjšanje količin zavržkov, zaposleni v obeh ustanovah pa so ponovili večdnevno tehtanje. Tudi tokrat je bilo analiziranih več kot 16 tisoč obrokov, rezultati pa kažejo na uspeh vpeljanih ukrepov.  Spremembe pri načrtovanju količin so v sedmih enotah oziroma osmih kuhinjah Vrtca Škofja Loka prispevale k 21 % manj zavržkov v primerjavi z lanskim letom. Skupaj je v petih dneh merjenja nastalo 647 kg zavržkov oziroma 449 kg užitnega dela ostankov, kar predstavlja 9,5 % od pripravljenih količin. "Če bi količine teoretično preračunali na letno raven, govorimo o prihranku v vrednosti 6 ton. V 2022 je količina zavržkov na osebo znašala 121 gramov na dan, po uvedbi ukrepov pa se je znižala na 92 gramov. Čeprav še vedno ostajajo tekoči ostanki velik izziv, pa je po ukrepih viden uspeh napram lani. Tekoči ostanek po novih podatkih znaša 44 %, lani pa je znašal 47 %," so sporočili  Ekologi brez meja.

V Dijaškem domu Škofja Loka, kjer za prehrano skrbi podjetje Slorest, je tehtanje potekalo tri dni. V tem času se je zavrglo 82 kg hrane, kar na osebo na dan pomeni 42 gramov zavržkov. "Upoštevajoč izhodiščno količino v višini 47 gramov na osebo na dan, lahko govorimo o 10 % znižanju zavržkov. V primerjavi s preteklim letom so se precej znižale količine tekočih ostankov, in sicer iz slabih 7 % na dober odstotek," pravijo Ekologi brez meja. Poleg živilskim zavržkom pa so se posvetili tudi plastiki. V letošnjem šolskem letu so odstranili plastične kozarčke za enkratno uporabo, s čimer na dan ustvarijo tudi do tri kg manj plastičnih odpadkov.

Program se je ob Slovenskem dnevu brez zavržene hrane v Škofji Loki uspešno zaključil, Ekologi brez meja pa s smernicami za izvedbo programa ob tem želijo privabiti tudi druge občine k poglobljenemu delu za zmanjšanje količin zavržene hrane.

Komentarjev 2
  • munja 19:08 29.april 2023.

    Tudi proizvajalci hrane bi morali skrbeti za to, da bi bilo manj plastike. Določeni keksi oz. peciva so zaviti v tri plasti: zunanji ovoj, plastična škatlica in še vsak keks v tej škatlici, posebej zavit v celofanski ovoj.

  • zdrej 15:00 26.april 2023.

    Mi je všeč smer, v kateri zadevo peljejo. Nekako je treba začeti iskati alternative in po možnosti ohranjati neko kvaliteto. Skratka optimizirati odpadke, posebej plastiko. A je to ekonomsko smiselno, to se sprašujem. količina organskih snovi se mi pri primernem ...prikaži več ravnanju s temi ostanki ne zdi tako zelo pomembna, ker je kljub temu, da je v šoli zavrženo, še vedno uporabno za prehrano živali ali pa kompost. Najslabše je, če se bioodpad meče med ostale odpadke kot marsikje to vidim.