Gorenjska
396 ogledov

Komemoraciji na obeh straneh Ljubelja

Komemoracija pod Ljubeljem Peter Košenina Spomenik Obtožujem! pod Ljubeljem, fotofrafija je bila posneta 12. junija 2021.
Jutri, v soboto, 10. junija, bosta tako na slovenski kot avstrijski strani Ljubelja komemoraciji v spomin na 78. obletnico osvoboditve koncentracijskega taborišča.

Spominska slovesnost se bo v spominskem parku pod Ljubeljem oziroma na kraju, kjer je bila med 2. svetovno vojno ena od 49 podružnic koncentracijskega taboriča Mauthausen, začela ob 11. uri.

Po pozdravnih govorih župana Občine Tržič Petra Mikliča in predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Marijana Križmana bo imel slavnostni govor Matej Arčon, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu.

V kulturnem programu bodo sodelovali Orkester Slovenske vojske, Godalni kvartet  C'est La Vie, učenci OŠ Bistrica, Urban Pipan in Jeremija LeRoux.

Opominu in spominu je namenjena vsakoletna mednarodna komemoracija tudi na avstrijski strani predora Ljubelj. Tudi ta bo potekala jutri, v soboto, 10. junija, ob 9. uri (dve uri prej kot na slovenski strani). Zbrane bosta nagovorila celovški oziroma krški škof Jožef Marketz in Ernst Grube, predsednik Skupnosti dachauskih taboriščnikov.

Med letoma 1943 in 1945 je okoli 2000 internirancev, prevladovali so politični zaporniki iz Francije, moralo v nečloveških razmerah graditi predor. Koliko jih je umrlo, ni znano, kajti onemogle in kaznovane so vračali v matično taborišče Mauthausen, kjer jih je večina umrla. Na samem Ljubelju je bilo 40 smrtnih žrtev.

dezurni@styria-media.si

Anica Mikuš Kos, Ljubelj, slavnostna govornica PODLJUBELJ Gorenjska Iz nekdanjega taborišča pozivi k miru in ustavitvi zla


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.