Gorenjska
446 ogledov

Komisija je odločila, glasovanje se je že začelo

Občanke in občani Mestne občine Kranj (MOK) že lahko glasujejo za projekte v okviru participativnega proračuna za leto 2023.

V poletnih mesecih so občani podali 178 predlogov projektov, ki bi jih MOK lahko izvedla v posameznih krajevnih skupnostih na podlagi participativnega proračuna. Tudi za leto 2023 je za to v občinskem proračunu rezerviranih 624.000 evrov. O tem, kateri od prejetih predlogov so se uvrstili na glasovanje, je odločala komisija. Pri tem jih je vodilo to, da je predlog izvedljiv, skladen z zakonodajo, v pristojnosti občine, finančno ovrednoten med 2.500 in 24.000 evri in ustreza drugim predpisanim pogojem za uvrstitev v participativni proračun. Komisija je tako na koncu izbrala 86 projektov.

»Participativni proračun za letošnje leto dobro poteka. Šest projektov je že zaključenih, čeprav smo z izvajanjem začeli šele v letu 2022. Kar nekaj težav je sicer bilo, saj vseeno prvič izvajamo ta projekt in imamo tudi največji participativni proračun v Sloveniji. Zaenkrat tako kaže, da bodo vsi letošnji projekti realizirani. Zaradi vsega tega torej tudi verjamem, da bo leto 2023 še bolj uspešno. Sicer pa vidim, da so občani zadovoljni s tem, da lahko prispevajo svoj glas in se potem tudi zadeve uresničijo glede na njihove potrebe,« je ob tem povedal kranjski župan Matjaž Rakovec.

Glasovanje za projekte v letu 2023 se je tako že začelo in bo trajalo do 9. oktobra 2022. Glasujejo lahko tisti, ki so na dan glasovanja stari 16 let in več, in sicer prek spleta ali pa osebno v stavbi MOK. Osebno bo možno glasovati 5. in 6. oktobra 2022 med 8.00 in 17.00, glas pa je mogoče oddati za en projekt v krajevni skupnosti stalnega prebivališča. Seznam predlogov projektov za glasovanje je objavljen na spletni strani projekta predlagaj.kranj.si in tudi v Kranjskih novicah. Po koncu glasovanja bodo rezultati objavljeni na spletni strani projekta, in sicer po 10. oktobru 2022. Izglasovani projekti bodo izvedeni v letu 2023, stanje oziroma njihov status pa bodo občani lahko spremljali na spletni strani projekta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.