Gorenjska
696 ogledov

Konec tedna bodo čistili Gorenjsko invazivk

Saša Despot / Mediaspeed
Mestna občina Kranj, občine Bled, Kranjska Gora, Jesenice, Jezersko, Vodice in Žiri ter Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, Območna enota Kranj, Biotehniški center Naklo, Osnovna šola Šenčur in Razvojna agencija Sora organizirajo veliko delovno akcijo Očistimo Gorenjsko invazivk, ki bo namenjena odstranjevanju invazivnih tujerodnih vrst rastlin na območju občin.

Invazivne tujerodne rastline s svojim agresivnim širjenjem povzročajo ogromno škodo v naravnem okolju. Zato je na osnovi lanskoletnega primera dobre prakse, ki jo je kot prva izvedla Mestna občina Kranj (MOK), letos na Gorenjskem nastala pobuda, da se občine povežejo in pripravijo skupno akcijo odstranjevanja invazivnih tujerodnih rastlin, na katero vabijo vse zainteresirane posameznike ter različna društva. Na območju Gorenjske je glede na podatke portala www.invazivke.si trenutno zaleženih približno 40 invazivnih tujerodnih vrst. Najpogostejše so žlezava nedotika, enoletna suholetnica, kanadska in orjaška zlata rozga ter japonski dresnik, v naravi pa se vedno pogosteje pojavljajo tudi nekatere druge, ki so »pobegnile« z vrtov in parkov, na primer metuljnik (davidova budleja), lovorikovec, severnoameriške nebine, navadna barvilnica, sirska svilnica, deljenolistna rudbekija. V naravo se razširijo po naravni poti s semeni, ki jih raznašajo veter, voda, ptice ali pa z našo pomočjo, če v naravo namesto v zbirni center ali domači kompost odlagamo ostanke z vrtov.

Na izbranih občinskih zemljiščih bodo tako v soboto, 10. junija 2023, organizatorji, šolarji, dijaki, taborniki in prostovoljci odstranjevali invazivne tujerodne vrste. Na terenu bodo prostovoljce pri prepoznavanju invazivnih tujerodnih rastlin usmerjali posebej usposobljeni koordinatorji. Zaenkrat so v MOK ugotovljena rastišča invazivnih rastlin, ki so tudi zbirna mesta za akcijo čiščenja, na sotočju Rupovščice in Kokre, v kanjonu Kokre, v Britofu pri koloparku in v Struževem. Po potrebi bodo lokacije še dodali. Akcija bo na terenu potekala v soboto, 10. junija 2023, med 9.00 in 12.00.

Zemljevid lokacij čiščenja v Mestni občini Kranj | Avtor: arhiv Mestna občina Kranj Zemljevid lokacij čiščenja v Mestni občini Kranj arhiv Mestna občina Kranj

"Vabljeni, da se pridružite akciji čiščenja invazivk. Veseli bomo vsakega para rok. Zaradi lažje organizacije prosimo za prijave na spletnih straneh www.ra-sora.si in www.kranj.si. Prostovoljci se prijavijo s spletnim obrazcem, in sicer do 9. junija 2023 do 12.00. Na obeh spletnih straneh in Facebook profilih lahko spremljate tudi ostale informacije o akciji," so sporočili iz MOK.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.