Gorenjska
7047 ogledov

Konj jo je brcnil v glavo

Konji EPA Fotografija je simbolična.
Vojaški helikopter z dežurno ekipo helikopterske nujne medicniske pomoči je tudi danes, v nedeljo, 10. julija, opravil več reševanj. Med poškodovanci so bili planinec, udeleženec soteskanja, jadralni padalec in ženska, ki jo je napadel konj. Policijski helikopter in gorski reševalci pa so iskali dva izgubljena pohodnika, ker se do večera nista vrnila na Pokljuko.

Zadnje današnje reševanje je potekalo malo čez pol osmo zvečer. V Stari Loki v občini Škofja Loka je konj brcnil občanko v glavo. Reševalci Nujne medicinske pomoči Škofja Loka so poškodovanko na kraju oskrbeli, v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana pa jo je prepeljal helikopter SV skupaj z dežurno ekipo HNMP na Brniku.

S Policijske uprave Kranj so pojasnili, da je konj poškodoval žensko med treningom in še, da je tuja krivda izključena.

Prvo današnje reševanje je deržurna ekipa opravila že dopoldne. Ob 9.26 si je pod vrhom polhograjske Grmade, občina Medvode, planinec pri zdrsu poškodoval nogo. Dežurna ekipa GRS Brnik je poškodovanega planinca z uporabo vitla dvignila v helikopter in ga prepeljala v UKC Ljubljana.

Uro zatem so vojaški helikopter že klicali na pomoč v Bovec, kjer se je v soteski potoka Fratarca udeleženec soteskanja huje poškodoval. Posredovali so gorski reševalci GRS Bovec in dežurna ekipa GRS na Brniku, ki so poškodovanca oskrbeli, nato pa ga je helikopter prepeljal v jeseniško bolnišnico.

Naslednji let je imel helikopter v Tolmin na vzletišče na Kobali, kjer je ob 12.30 okoli 30 metrov pod vzletiščem padel jadralni padalec. Poškodovanega so na kraju oskrbeli reševalci iz Zdravstvenega doma Tolmin in gorski reševalci GRS Tolmin. Prenesli so ga na vzletišče, od tam pa ga je helikopter odpeljal v jeseniško bolnišnico.

Našli dva izgubljena

Na podlagi prijave turistične agencije pa so policisti iskali tudi tuja turista na območju Viševnika, ker do večera nista prispela do Pokljuke in sta zašla s poti. Opazil ju je naključen pohodnik in jima pomagal. Okoli 19. ure so bili aktivirani gorski reševalci GRS Radovljica in GRS Bohinj, ki so jima šli nasproti, in policijski helikopter. Reševalci so ju našli na poti s Plesišča in ju pospremili v dolino.


 
Komentarjev 2
  • rd2dmk2 14:33 11.julij 2022.

    v soteskanju.. dragi moji to je plačana turistična avantura.naj organizator uredi varovanje in reševanje. pi...z...da a zdej bom pa fuknenim idiotom plačeval adrenalinska doživetja in njihovo reševanje. firma pa mlati zaslužek. ma tako se gremo mi turizem. prvič me zanima ...prikaži več kdo podeljuje koncesijo za tele soteskanja in kdo nadzira varovanje okolja in kot zadnje če je na fuzbal tekmi mora biti reševalno vozilo z ekipo, naj pa še tile grabežlivci si omislijo dohtarsko-reševalno ekipo. zapret firmo!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 13:23 11.julij 2022.

    Folk skače čisto brezglavo po svetu in rinejo dejansko povsod. Ni čudno da se dogajajo take tragedije, reševalci pa svoje glave naprodaj zastonj nosijo.