Gorenjska
744 ogledov

Korak k pouku v prostorih šol

Globoko smo v poletnih počitnicah, med tem pa se v šolah že intenzivno pripravljajo na novo šolsko leto. Zagotovo bo to spet zaznamovano z epidemijo covid-19. Med drugim bo zagotovo pomembno tudi razkuževanje prostorov. Prva šola v Sloveniji, ki je že opremljena s sistemi AEREKS sterilizatorji zraka in površin je Osnovna šola (OŠ) Stražišče Kranj.

V OŠ Stražišče so sterilizator zraka in površin namestili v jedilnico, ki velja za najbolj obremenjen prostor na celi šoli. »Mislim, da gre za pomemben prispevek, da v okolju, v katerem bivajo otroci, na nek način preprečimo širjenje vseh vrst okužb. Zaenkrat smo napravo namestili le v jedilnici, kjer je tudi koncentracija otrok največja in je tudi sam prostor precej majhen,« pojasnjuje ravnatelj Pavel Srečnik.

UVC sterilizatorji zraka so opremljeni z visokokakovostnimi nizkotlačnimi UVC žarnicami, ki ne producirajo ozona. Znotraj naprave je vgrajen ventilator, ki omogoča prisilno kroženje zraka in stabilno ter učinkovito delovanje sistema. Z njim dosežejo kar 99,9% sterilizacije zraka, upravlja pa se preko brezžičnega omrežja. »V času, v katerem napravo uporabljamo, naprava deluje, kot je bilo obljubljeno. Želimo namreč izkoristiti vse prednosti današnje tehnologije, ki nam jih omogoča v boju proti virusu. Vsak korak v tej smeri namreč pomaga, da se bodo otroci šolali v šolah, da se ne bomo več zapirali, saj je to tudi naš glavni cilj,« dodaja Srečnik.

 | Avtor:

V OŠ Stražišče si sicer želijo namestiti sterilizatorje tudi v druge prostore. »To bo odvisno predvsem od finančnih zmožnosti. Pričakujemo tudi od našega ustanovitelja, občine, da pristopi k realizaciji in nam pomaga pri nakupu dodatnih naprav. To bi bil lahko tudi standar za vse šole in upam, da bo širši posluh za to in nam bodo odgovorni prisluhnili ter tudi finančno pomagali,« še pravi Srečnik.

Prav zaradi tega so v podjetju AX Systems Adria, ki ima sedež v Kranju, začeli vseslovensko akcijo Zdrav zrak v naših šolah, ki bo trajala do konca leta. Z njo želijo, da se tej pobudi pridruži čim več osnovnih in srednjih šol kot tudi vrtcev. »Več kot bo šol udeleženih v akciji, boljše nabavne cene produktov za sterilizacijo zraka bodo dosegale. Pričakujemo, da bo do konca poletja v Sloveniji vsaj 10% šol poskrbelo za učinkovito in boljšo zaščito svojih učencev in zaposlenih. Naši produkti ponujajo zanesljivejšo in trajnostno rešitev, vsekakor pa bolj učinkovito kot je zračenje učilnic in uporaba mask 6 ali več ur,« je povedal Jure Kristan. K sami akciji so tako povabili občine, ki so v večini osnovnih šol v Sloveniji tudi ustanoviteljice, ter Ministrstvo za šolstvo. Produkte AEREKS so že predstavili na ministrstvu kot tudi na vladi, ki je po besedah Kristana že izrazila interes za sodelovanje.

Komentarjev 1
  • Michael_Colon 10:18 14.julij 2021.

    V zadnjih 4 tednih sem prejel 27346 EUR od dela s krajšim delovnim časom od doma. To službo sem dobil pred dvema mesecema in v prvem mesecu sem brez spletnih izkušenj prejel 20569 EUR. ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦