Gorenjska
1779 ogledov

Kot bi bilo poleti: tri helikopterska reševanja in še požar

Nesreča v gorah, gorska, gore, plezanje Andrej Leban
Lepo vreme je danes privabilo v gore številne planince in tudi gorske tekače. Gorski reševalci, dežurna ekipa za reševanje v gorah z brniškega letališča in policijski helikopter so imeli tako spet zelo delovno soboto.

Malo pred 14. uro si je pri koči na Golici v občini Jesenice poškodoval gleženj udeleženec gorske tekaške prireditve. Gorski reševalci GRS Jesenice in dežurna ekipa GRS Brnik so poškodovanega tekmovalca na kraju oskrbeli, v Splošno bolnišnico Jesenice pa ga je s helikopterjem prepeljala posadka helikopterja Letalske policijske enote skupaj z dežurno ekipo GRS na Brniku.

Podobna zgodba se je ponovila uro in pol pozneje, ko so reševalce klicali na pomoč blizu Prešernove koče na Stolu v občini Žirovnica, kjer si je prav tako udeleženec tekaške prireditve poškodoval nogo. Gorski reševalci GRS Radovljica in dežurna ekipa GRS Brnik so tekača na kraju oskrbeli, v jeseniško bolnišnico pa je poškodovanca prepeljala posadka policijskega helikopterja.

Še tretjič, bilo je ob 16. uri, je policijski helikopter poletel na Kredarico, kjer se je pri padcu poškodoval planinec. Poškodovanca so na kraju oskrbeli gorski reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa GRS na Brniku, v UKC Ljubljana pa je nato poškodovanca skupaj z dežurno ekipo GRS s helikopterjem prepeljala posadka helikopterja Letalske policijske enote.

Pogorel pastirski stan

Za povrh je danes okoli 14.30  še izbruhnil požar v pastirskem stanu na planini Dedno polje v občini Bohinj. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica in Stara Fužina so ob pomoči gorskih reševalcev GRS Bohinj preprečili širjenje požara, ki je objekt uničil v celoti. Gasilce in gorske reševalce je na planino s helikopterjem prepeljala posadka helikopterja Slovenske vojske, so navedli na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

S Policijske uprava Kranj so pojasnili, da je nastala zgolj materialna škoda in da okoliščine kažejo, da je prišlo do požara "med uporabo peči."


 
Komentarjev 1
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 18:56 26.september 2021.

    Zdaj pa dovolj. Začnite zaracunavati stroške reševanja v gorah ne pa da za zaplezane in neodgovorno obnašanje plačujemo vsi. Za otroke pa zbiramo zamaške in dobrodelne prispevke za nujne operacije in boljše pripomočke za lažje vključevanje v normalo.