Gorenjska
1765 ogledov

Kovači začeli kovati poslovne ideje v novih prostorih

Peter Šalamon
V starem Kranju so danes odprli nove prostore Kovačnice – Podjetniškega inkubatorja Kranj, in sicer v prenovljenem objektu nekdanje poštne poslovalnice v mestnem jedru.

Po sedmih letih se je v Kranju iz prostorov bivše trgovske šole v obnovljene prostore nekdanje pošte v starem mestnem jedru, ki jo je kupila Mestna občina Kranj, preselila Kovačnica. Naložba je vredna dobre 3 milijone evrov, od tega so v višini 2,1 milijona evrov pridobili sredstva iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in državnega proračuna, občina pa je iz proračuna primaknila dober milijon evrov.

»Najprej smo začeli s približno 70 kvadratnimi metri, se nato razširili na 500 kvadratov, sedaj pa smo na 1700 kvadratnih metrih. To sedaj pomeni, da moramo napolniti prostore z vsebino in najemniki ter predvsem ustvariti skupnost. Večji prostori torej zahtevajo tudi več napora, da se ustvari skupnost. Sedaj imamo nekje okrog 50 uporabnikov, računamo pa jih na okrog 100. Inkubator in coworking je torej veliko več kot prostor, predvsem je namreč pomembna vsebina,« je povedal direktor Regionalne razvojne agencije Gorenjske – BSC Kranj Rok Šimenc.

Novih prostorov Kovačnice so veseli tudi na Mestni občini Kranj. Župan Matjaž Rakovec tako izpostavlja, da bo Kovačnica še bolj oživila staro mestno jedro. »S tem projektom ustvarjamo boljše pogoje za mlade, perspektivne podjetnike, za katere si želimo, da bi živeli in delali v Kranju ter si tu ustvarili družine. Mestna občina Kranj zato aktivno sodeluje tudi pri vzpostavljanju prostorskih pogojev predvsem za nova stanovanja ter urejamo prostore za aktivno preživljanje prostega časa v Kranju in okolici,« ob tem dodaja Rakovec.

»Kovačnica je še eden od uspešnih projektov Mestne občine Kranj, ki je sofinanciran s strani evropskih sredstev. Z njimi Mestna občina Kranj resnično dokazuje zavezo, da z zagotavljanjem ustrezne infrastrukture krepi podjetništvo in ustvarjalno skupnost v gorenjski regiji ter tudi željo po trajnostni rabi okolja, namreč Kovačnica je dobila nove prostore v obnovljeni stavbi nekdanje pošte v starem mestnem jedru,« pa je odprtje novih prostorov pospremil državni sekretar, pristojen za kohezijsko politiko Marko Koprivc.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.