Gorenjska
1856 ogledov

KRAFFT se vrača v Kranj

Od 14. do 19. junija 2022 bo Kranj spet dihal s filmi. Potekal bo namreč drugi Igralski filmski festival Kranj.

»Cilji festivala ostajajo enaki – postreči z novimi, še čisto svežimi mednarodnimi filmskimi presežki na področju igre. V Slovenijo pripeljati nadarjene in svetovno prepoznavne filmske igralce ter vrhunske filmske strokovnjake, da z nami delijo svoje zgodbe, znanje in izkušnje. Predstaviti ustvarjalni potencial slovenskega plesnega filma. Odpirati strokovne razprave o temah, ki se posredno ali neposredno tičejo filmske igre in igralcev ter plesnih filmov in plesnih ustvarjalcev v avdiovizualnih delih,« je povedal predsednik festivala Krafft Branko Završan.

»Po prvi izvedbi Kraffta smo si zaželeli, da bi ta festival postal tradicionalen. Spomini na prvo izvedbo so lepi. Ogledali smo si lahko dobre filme, spoznali igralsko srenjo, tudi tiste, ki delajo v zaodrju, dogodek je imel dobro publiciteto in obisk. Kranj je mesto kulture, veliko vlagamo v to področje. Zelo smo veseli, da imamo festival, ki je namenjen prav igralcem. Občina ga bo podpirala tudi v prihodnje. Skratka, ponosni smo, da naše lepo mesto dobiva tradicionalni filmski festival,« pa je navdušen kranjski župan Matjaž Rakovec.

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

V središču festivala bodo tudi letos tekmovalni program s slavnostno podelitvijo igralskih filmskih nagrad, revijalni pregled nagrajenih filmov na priznanih evropskih filmskih festivalih, izbor izstopajočih slovenskih plesnih filmov in strokovni program. Festivalsko dogajanje bo popestril tudi raznolik spremljevalni program. Festival tako prinaša številne pogovore z domačimi in tujimi filmskimi igralkami in igralci, razstave, delavnice in družabne dogodke. V ospredju strokovnih razprav bodo letos teme, povezane s snemanjem intimnih prizorov, ki med drugim naslavljajo vprašanja o različnih oblikah spolnih zlorab in spolnega izkoriščanja v filmskem svetu. Del strokovnih razprav pa bodo posvetili ustvarjanju plesalcev in koreografov na avdiovizualnem področju.

 

Odlična bera filmov

Filmski selektorji so za tekmovalni del drugega festivala izbirali med novostmi svetovne filmske produkcije zadnjih dveh let, s poudarkom na nagrajencih festivalov v Rotterdamu in Berlinu. »Pri selekciji filmov gre vedno in v vseh pogledih za izbor čim bolj kakovostne, aktualne, relevantne in raznolike filmske produkcije,« je izpostavila selektorica filmskega programa festivala Krafft Ana Šturm. V tekmovalni program so tako selektorji, poleg Šturmove še Veronika Zakonjšek in Petja Labović, uvrstili devet filmov, ki se bodo potegovali za nagrado zlato jabolko. Nagrajence bo izbrala mednarodna žirija, ki jo sestavljajo italijanska igralka Valentina Carnelutti, slovenska igralka Marijana Brecelj in slovenski igralec Sebastian Cavazza.

Tekmovalni program festivala KRAFFT 2022:

  • Pohodi plin!, režija: Panah Panahi, Iran, 2021
  • Sladka stvar, režija: Alexandre Rockwell, ZDA, 2021
  • Memoria, režija: Apichatpong Weerasethakul, TH, CO, VB, FR, DE, MX, CN, TW, ZDA, QA, CH, 2021
  • Inventura, režija: Darko Sinko, SI, 2021
  • Čudovita bitja, režija: Guðmundur Arnar Guðmundsson, IS, DK, SE, NL, CZ, 2022
  • Črta, režija: Ursula Meier, CH, FR, BE, 2022
  • Morena, režija: Antoneta Alamat Kusijanović, HR, BR, SI, ZDA, 2021
  • Ne daj se, Keiko, režija: Shô Miyake, JP, FR, 2021
  • Tove, režija: Zaida Bergrot, FI, SE, 2020

 

Poleg tekmovalnih filmov si bo na Krafftovih filmskih platnih mogoče ogledati tudi izbor nagrajenih filmov na festivalih v Benetkah, Berlinu, Cannesu in San Sebastiánu.

Posebno pozornost bodo tako kot lani namenili tudi dosežkom slovenskih igralcev in plesnih ustvarjalcev na avdiovizualnem področju. Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev bo skupaj s svojo Sekcijo plesnih ustvarjalcev drugo leto zapored na prvi dan festivala podelilo stanovske nagrade in priznanja. Nagrado za življenjsko delo bo letos prejela Silva Čušin.

 

Festivalu se priključuje tudi Slovenski filmski center

Festival nastaja v sodelovanju z Mestno občino Kranj, Zavodom za turizem in kulturo Kranj, Društvom slovenskih avdiovizualnih igralcev in Zavodom Carnica, letos pa se je aktivno pridružil tudi Slovenski filmski center (SFC). Na pobudo slednjega se bo letos v okviru festivala prvič predstavil strokovni program ReActing as a Star. Cilj je povezati igralce, kasting direktorje in agente ter jih promovirati predvsem regionalno in nato tudi mednarodno. Zasnovan je kot dogodek za poslovno mreženje. Igralci bodo lahko ustvarili nove poslovne priložnosti ter hkrati povečali svoje kompetence in nadgradili svoje znanje. Na tridnevnem dogodku bodo svoje strokovne izkušnje kot strokovnjaki in vodje tematskih delavnic z udeleženci delili priznani igralci, režiserji in kasting direktorji. Udeleženci bodo uživali v intimnem vzdušju neformalnega druženja, ki bo omogočilo boljše spoznavanje, pogovore in poslovno mreženje.

»Filmski igralec je obraz vsakega filma. Skozi njih se gledalec vživlja v zgodbe in preko njih filmske zgodbe doživlja. Slovenski filmski igralci imajo v domačem okolju premalo priložnosti za ustvarjanje, saj so sredstva, ki so namenjena filmu veliko premajhna. Z vzpostavitvijo nove mednarodne platforme, ki bo v Kranj pripeljala tuje kasting agente, producente in režiserje, bomo domačim igralkam in igralcem ponudili priložnost za mreženje, promocijo in nova filmska sodelovanja. Želimo si večje prepoznavnosti naših filmskih igralk in igralcev in s tem tudi večjo prepoznavnost slovenske filmske ustvarjalnosti,« je ob začetku novega sodelovanja povedala direktorica SFC Nataša Bučar.

V okviru novega mednarodnega programa bodo s svojimi delavnicami v Kranju med drugim sodelovali prepoznavna filmska režiserka Teona Mitevska, ki se je s svojimi številnimi filmi predstavljala na berlinskem filmskem festivalu, kasting direktorica francoskega režiserja Luca Bessona Nathalie Cheron, mednarodno uveljavljena filmska igralca Leon Lučev in Jelena Graovac Lučev, kasting direktorica filma Najbolj grozen človek na svetu Yngville Kolset Haga ter koordinatorka intimnih prizorov in direktorica gibanja za film, televizijo in gledališče Ita O`Brien. Programa se bo udeležilo 20 priznanih igralcev iz regije, slovenske igralske barve bodo zastopali Jure Ivanušič, Maruša Majer in Saša Pavlin Stošić. Prisotni bodo tudi glavni agenti in kasting agenti iz regije, med njimi predstavnica slovenske agencije Casting.si.

 

Vstopnice so že v prodaji

Dogodki festivala KRAFFT bodo letos potekali v Layerjevi hiši, Stolpu Škrlovec, Vojnomirovi dvorani in Mestni knjižnici Kranj, filmske projekcije pa bodo letos v Prešernovem gledališču in Letnem gledališču Khislstein. Vstopnice za projekcije so že v prodaji, več o samem festivalu in celoten program pa lahko najdete na spletni strani www.krafft.si.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.