Gorenjska
632 ogledov

Krajevne skupnosti dobile nazaj odvzeto

Kranjski mestni svetniki so potrdili osnutek Odloka o kriterijih in merilih za financiranje krajevnih skupnosti. Ta jim dviga pravico porabe sredstev proračuna.

Kranjske Krajevne skupnosti (KS) so imele do sedaj na voljo le 300.000 evrov, z novim odlokom pa so dvignili pravico porabe sredstev proračuna na skupno 1 milijon evrov letno. Razlogi za to so potrebe po opredelitvi sredstev za redno in investicijsko vzdrževanje infrastrukture ter izvedbe investicij na terenu, predvsem v primestnih in podeželskih KS. Investicije za posamezno krajevno skupnost bo določil svet KS, za izvedbo bo skrbela pristojna organizacijska enota mestne uprave, sredstva pa bodo določena z občinskim proračunom za posamezno proračunsko obdobje.

»Krajevnim skupnostim tako zdaj vračamo soodločanje o sredstvih za tekoče in manjše investicije. Do sedaj so se namreč počutile odrinjene stran od občinske politike. Občinska uprava je namreč določala prioritete, kaj se bo v njihovih okoljih zgodilo. Zdaj pa jim to vračamo in bodo skozi letne načrte določali prioritete sami,« pojasnjuje podžupan Janez Černe.

Letni obseg sredstev za financiranje KS se bo pri pripravi proračuna za naslednje leto določil v višini 3 % prihodka iz naslova dohodnine. Razpoložljiva proračunska sredstva, namenjena KS, se bodo razdelila po določenem ključu, in sicer bo dobrih 62 odstotkov namenjenih investicijam, 28 odstotkov za redno delovanje, dobre 3 odstotke za prireditve, 1,5 odstotka za vzdrževanje zelenih površin, ostalo pa za najemnine prostorov za delovanje KS.

Za investicije bodo sredstva oziroma pravice porabe med KS razdeljena po kriteriju površine KS in kriteriju dolžine kategoriziranih občinskih cest ter po kazalnikih enakomernega razvoja. Investicije in druge odhodke za posamezno KS bo določil svet KS. Za njihovo izvedbo bo skrbela mestna uprava, pristojna za KS. Predsedniki svetov KS bodo sopodpisali sklep o začetku postopka javnega naročila in v primeru investicije sklep o potrditvi dokumenta identifikacije investicijskega projekta. Sprememba namena in obsega teh odhodkov brez soglasja KS ne bo dopustna. Sveti KS pri pobudah za uvrstitev projektov v proračun MOK sodelujejo z notranjo enoto mestne uprave, pristojno za KS.

PRORAČUN Gorenjska Občani zaenkrat še ne bodo soodločali
Komentarjev 2
  • Isabel_Moore 11:49 08.junij 2021.

    S prenosnim računalnikom zaslužim veliko denarja (168 do 250 USD / uro). Prvi mesec sem prejel ček za 24568 ameriških dolarjev. To spletno delo je preprosto in razumljivo, Pojdite na spodnje spletno mesto in začnite ......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑭𝒂𝒔𝒕𝑪𝒂𝒔𝒉7.𝐜𝐨𝐦