Gorenjska
5414 ogledov

Kranj: 67 dolgotrajno brezposelnih bo lahko delalo

služba Unsplash Fotografija je simbolična.
Zavod RS za zaposlovanje je za letošnje leto skupno izbral 46 programov javnih del pri 30 izvajalcih, v katere se bo lahko vključilo 67 dolgotrajno brezposelnih (na zavodu za zaposlovanje so prijavljeni več kot eno leto) s stalnim prebivališčem v Mestni občini Kranj. Za ta namen so v občinskem proračunu zagotovili 275.480 evrov.

Gre za zelo raznolika dela, ki trajajo od sedem do 12 mesecev, zanje pa delodajalci seveda zahtevajo različno stopnjo izobrazbe. Največ, kar osmim brezposelnim, nudijo delo v Domu upokojencev Kranj: šest bi jih pomagalo zaposlenim pri omilitvi posledic covid-19, dva bi sodelovala pri družabništvu in spremljanju starejših.

Po šest brezposelnih Kranjčanov in Kranjčank bi preko javnih del zaposlili tudi v Centru slepih in slabovidnih v Škofji Loki in Centru za socialno delo Gorenjska.

Pomoč treh brezposelnih pričakujejo v Kranjskih vrtcih in Zavodu za šport Kranj.

Dveh novih sodelavcev, ki bi delala preko javnih del, si želijo v Centru Korak za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo, na Ljudski univerzi Kranj, v Domu starejših Preddvor, Društvu za pomoč ženskam in otrokom žrtvam nasilja Varna hiša Gorenjske, Gorenjskem muzeju, Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Kranj, na šolah OŠ Helena Puhar Kranj, OŠ Jakoba Aljaža Kranj, OŠ Matije Čopa Kranj, OŠ Orehek Kranj, OŠ Predoslje, OŠ Staneta Žagarja Kranj in tudi na Zavodu za turizem in kulturo Kranj, Rdečem križu območno združenje Kranj in v Varstveno delovnem centru Kranj.

Po enega brezposlenega bi preko javnih del vključili še Fundacija Vincenca Drakslerja za odvisnike, Gimnazija Kranj, Mestna knjižnica Kranj, Ozara Slovenija-Nacionalno združenje za kakovost življenja, Prešernovo gledališče Kranj, Sonček-Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije, Vzgojni zavod Kranj, Zavod Carnica - Zavod za kulturo in turizem in Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Območna organizacija Gorenjske.

Zaposlitev pri 30 izvajalcih 

Mestna občina Kranj bo dolgotrajnim brezposelnim, ki bodo izbrani za omenjena delovna mesta in se bodo nato za določen čas zaposlili pri omenjenih 30 izvajalcih, praviloma poravnala 40 odstotkov plače, v posebnih primerih pa 20 ali pet odstotkov. V proračunu za leto 2021 je za ta namen zagotovljenih 275.480 evrov.  

Zavod RS za zaposlovanje zagotavlja sredstva za kritje stroškov zdravniških pregledov, preostanka dela plač, stroškov prevoza, prehrane in odpravnine ob upokojitvi. Izvajalci pa krijejo stroške regresa, dodatkov k plači in ostale stroške, ki omogočajo izvajanje programov javnih del.  

Vse druge informacije na temo javnih del so na voljo tudi na spletni strani Mestne občine Kranj.

Po zadnjih objavljenih statistični podatkih sta bila na Gorenjskem (Območna služba Zavoda RS za zaposlovanje Kranj) v februarju prijavljena 6302 brezposelna, v primerjavi z lanskim februarjem je bila registrirana brezposelnost na Območni službi Kranj, ki obsega urade za delo Tržič, Jesenice, Kranj, Radovljica in Škofja Loka, višja kar za 21,7 odstotka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.