Gorenjska
3542 ogledov

Kranj: Avtobus bo v soboto zgrmel na potniški vlak

Kranj, cesta, železniški tiri
1/6
M. Ha. To varovalno ograjo bo v soboto, 10. septembra 2022, avtobus prebil.
V petek in soboto, 9. in 10. septembra, bo v Kranju potekala regijska vaja zaščite in reševanja Železniška nesreča 2022. Namen vaje je preveriti pripravljenost za ukrepanje ob nesreči na železnici vseh udeležencev oziroma nosilcev sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v gorenjski regiji.

Regijska vaja bo kombinirana, njen namen pa je povečati usposobljenost pripadnikov vseh struktur reševanja in pomoči, preveriti pripravljenost za ukrepanje ob nesreči na železnici ter krepitev sodelovanja med vsemi udeleženci na vaji oziroma nosilci sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami na Gorenjskem. Med drugim bodo preizkusili tudi uporabnost brezpilotnih zrakoplovov (dronov) predvsem v smislu zagotavljanja podpore pri vodenju intervencij.
 
V petek bo najprej potekalo izobraževanje: teoretični del vaje bodo dopoldne izvedli v Avli Mestne občine Kranj, popoldne pa na območju kranjske železniške postaje.

V soboto bo vaja potekala na območju železniške postaje in okolici. Predpostavka vaje je, da je voznik avtobusa med vožnjo navzdol po Gaštejskem klancu izgubil nadzor nad vozilom. Avtobus je prebil varovalno ograjo na mostu čez železniško progo in padel na tire v trenutku, ko je pripeljal kombiniran potniški vlak. Poškodovanih je več ljudi v avtobusu, vlaku in na železniški postaji.

Regijski center za obveščanje Kranj prejme obvestilo o nesreči in začne z aktiviranjem enot in obveščanjem. Zaradi suma, da je nekaj potnikov zaradi stresa zapustilo kraj nesreče, se preišče tudi okolica železniške postaje in del struge reke Save.

Kranj, železniška postaja, tiri, vlak, | Avtor: M. Ha. M. Ha.

V vaji bo sodelovalo več kot 300 ljudi, poleg gasilskih enot z območja Mestne občine Kranj, enot civilne zaščite Gorenjske, policistov, gorskih reševalcev GRS Kranj, Osnovnega zdravstva Gorenjske s službami nujne medicinske pomoči, vodnikov reševalnih psov, potapljačev iz podvodne reševalne službe, jamarske reševalne službe in medobčinskega redarstva tudi helikopter Slovenske vojske, intervencijske ekipe Slovenskih železnic, poklicni gasilci GARS Jesenice in gasilci iz PGD Bistrica pri Tržiču, pa tudi center za socialno delo, služba za psihološko pomoč in podjetje Dvig d. o. o.

Statisti (markiranti), ki bodo v vaji sodelovali, bodo nosili oštevilčene odsevne jopiče, zato bo jasno, da so vključeni v vajo.

Poseben prometni režim

Vaja bo v soboto potekala dopoldne in predvidoma vse do 14. ure, zato bo gibanje na območju železniške postaje omejeno. Z Mestne občine Kranj so danes sporočili, da bo vaja zaprta za javnost in da prosto gibanje, z izjemo sodelujočih, na območju vaje ne bo dovoljeno. Na sami železniški postaji bo veljal poseben prometni režim.

Dolžina delovišča bo več kot 700 metrov, a se bo večji del vaje odvijal na območju železniške postaje, deloma pa tudi na drugi strani ceste ob reki, po zraku in v delu Stražišča. Promet bo na glavni cesti (Supernova Mercator Savski otok–Labore) potekal kot običajno, le v okolici Železniške postaje Kranj bodo za umirjanje prometa po potrebi skrbeli policisti in medobčinski redarji.

Poseben prometni režim bo tako v času vaje veljal zgolj na železniški postaji, tudi parkirišče bo precej zasedeno s šotori, ki bodo baze posameznih reševalnih služb. Kljub temu bodo potniki, ki nameravajo v soboto v času vaje potovati z vlakom, nemoteno prihajali oziroma odhajali s postaje.

Kranj, železniška postaja, tiri, vlak, | Avtor: M. Ha. M. Ha.

In še posebno opozorilo: na območju vaje in okolici je prepovedana uporaba brezpilotnih zrakoplovov (dronov), ker gre, kot pojasnjujejo, za geografsko območje po Uredbi o izvajanju izvedbene uredbe Komisije (EU) o pravilih in postopkih za upravljanje brezpilotnih zrakoplovov, in za območje intervencije z večjim številom udeleženih oseb in tehničnih sredstev.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.