Gorenjska
17623 ogledov

Kranj bo dobil velikega brata

Zhangjiakou, prizorišče zimskih olimpijskih iger 2022, LR Kitajska, provinca Hebei
1/2
Arhiv MO Kranj Zhangjiakou bo tudi prizorišče zimskih olimpijskih iger februarja 2022.
Mestna občina Kranj je pobratena z 20 evropskimi mesti, v kratkem se bo bo Kranj povezal z mestom Zhangjiakou v Ljudski republiki Kitajski. Zhangjiakou bo tudi eno od prizorišč zimskih olimpijskih iger, ki bodo februarja 2022 v Pekingu.

Še prej, 24. novembra, bo mestni svet na seji glasoval, ali naj župan Matjaž Rakovec podpiše listino o pobratenju s 4,7-milijonskim mestom, severovzhodno od Pekinga v provinci Hebei. V obrazložitvi predloga so med drugim zapisali, da so nekateri kranjski podjetniki vzpostavili vezi s poslovneži iz mesta Zhangjiakou že pred leti, in še, da so se usmerili predvsem v šport in podjetništvo in da je kitajska delegacija že leta 2019 obiskala Kranj.

Zhangjiakou in Mestna občina Kranj sta si izmenjala primere dobre prakse in določila področja sodelovanja, med katerimi so gospodarstvo, trgovina, znanost in tehnologija, kultura, izobraževanje, turizem  ...  Kitajska  delegacija je 2. junija 2019 z Mestno občino Kranj podpisala pismo 0 nameri za prijateljsko sodelovanje med obema mestoma, zdaj - tri mesece  pred začetkom zimskih olimpijskih iger v Pekingu - pa želita sodelovanje nadgraditi z listino o pobratenju ...  Mesto Zhangjiakou je prvo mesto z druge celine in hkrati prvo azijsko v procesu pobratenja. Listina o pobratenju je že vsebinsko usklajena, podpis listine bo predvidoma potekal v živo po spletu, napovedujejo z Mestne občine Kranj.

Bratska in prijateljska mesta

Mestna občina Kranj je pobratena z 20 mesti. To so La Ciotat (Francija) od leta 1958, Pulj (Hrvaška) od leta 1960, Banja Luka (Republika Srbska/Bosna in Hercegovina) od leta 1965, Beograd/Zemun (Srbija) od leta 1965, Herceg Novi (Črna gora) od leta 1965, Bitola (Makedonija) od leta 1965, Osijek (Hrvaška) od leta 1965, Amberg (Nemčija) od leta 1966, Oldham (Velika Britanija) od leta 1970, Rivoli (Italija) od leta 1970, Kotor Varoš (Republika Srbska/Bosna in Hercegovina) od leta 1977, Senta (Srbija) od leta 1980, Železna Kapla (Avstrija) od leta 1984, Grožnjan (Hrvaška) od leta 2002, Novi Sad (Srbija) od leta 2004, Užice (Srbija) od leta 2006, Kočani (Makedonija) od leta 2008, Beljak (Avstrija) od leta 2008, Doberdob (Italija) od leta 2013 in Carigrad - Buyukcemece (Turčija) od leta 2014.
Mestna občina Kranj goji prijateljske odnose tudi z drugimi evropskimi mesti, v postopku pobratenja je s hrvaškim Slavonskim Brodom, sodeluje pa z mesti Niš (Srbija), Krnjak (Hrvaška), Stuttgart in Singen (Nemčija), Trst, Firence in Torino (Italija) in Celovec (Avstrija).

Na vprašanje, kako sodelujejo z bratskimi mesti oziroma občinami, so nam z občine odgovorili, da so bila sodelovanja v zadnjem letu in pol zelo redka zaradi pandemije covida-19. Prireditve se odpovedujejo, zadnja odpoved je bila prejšnji teden, in sicer preklic povabila iz italijanskega Rivolija. Zaradi covida-19 je mednarodno sodelovanje zreducirano predvsem na dopisovanja in posamične obiske županov. Edina večja aktivnost v zadnjem obdobju je bila donacija gasilske avtolestve pobratenemu mestu Kočani: MO Kranj je skupaj z Gasilsko reševalno službo Kranj makedonskemu mestu darovala svojo staro gasilsko lestev. Tedaj so kranjski gasilci za kolege iz Severne Makedonije izvedli tudi izobraževanje za pravilno in varno uporabo avtolestve.

Komentarjev 2
  • mirror 20:50 21.november 2021.

    Župan član SD bi rad obiskal Kitajsko na račun davkoplačevalcev Kranja.

  • jan631 20:16 19.november 2021.

    Pobrateni v večini z jugoviči.