Gorenjska
392 ogledov

Kranj: dober odziv v človekoljubni akciji

Človekoljubna pomoč za begunce in prebivalce Ukrajine, MO Kranj
1/2
arhiv MO Kranj Potrebščine zbirajo v treh šotorih na parkirišču pred Vojašnico Petra Petriča Kranj.
Včeraj je z zbiranjem človekoljubne pomoči za begunce iz Ukrajine in prebivalce Ukrajine začela tudi Mestna občina Kranj, pri kateri sta se jima pridružila Rdeči križ - Območno združenje Kranj in Fajdigova ambulanta. "Odziv je dober, samo včeraj se je odzvalo 50 občanov, ki so darovali sedem kubičnih metrov različnih stvari," je povedal Sašo Govekar, vodja kranjske civilne zaščite.

Na zbirno mesto, to je v šotore na parkirišču pred Vojašnico Petra Petriča (dostop je v ulico med AMZS in GARS Kranj) so občani v petih urah, od 12. do 17. ure, prinesli zelo raznolike potrebščine, od medicinskega materiala, zdravil, do oblačil, čevljev,...  "In sprejeli smo tudi odeje in posteljnino, čeprav nismo nameravali. Še enkrat pa darovalce vljudno prosimo, da to ni čas za praznjenje podstrešij," je opozoril Sašo Govekar. Prav tako ne zbirajo vrednejših predmetov, kot so denimo agregati, saj da bodo za to poskrbeli drugi, je poudaril.  

Vse darovano so sinoči izpred kranjske vojašnice odpeljali v zbirni center v Ljubljano. Danes in tudi v prihodnjih dneh pred kranjsko vojašnico nadaljujejo z zbiranjem pomoči, in tako bo vse do preklica vsak delovni dan od 12. do 17. ure. Darovano ob sprejemu pregledajo trije pooblaščeni, in sicer poklicni gasilec, predstavnik Rdečega križa in zdravnik iz Fajdigove ambulante (zdravila).

Del pomoči bodo dostavljali s konvoji v tujino

Marjan Potrata, sekretar RKS OZ Kranj, je pojasnil, da je njihovo združenje soudeleženec človekoljubne akcije v Kranju. Poudaril je, da je najbolj zaželeno darovati higienske pripomočke, komplete prve pomoči in material za prvo pomoč, prehranske izdelke (z daljšim rokom trajanja, vsaj pol leta pred iztekom roka uporabe).

Materialna pomoč bo, kot je navedel Potrata, namenjena beguncem, ki bodo prišli v Slovenijo, del te pa bo Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, skupaj z Evropsko komisijo, dostavila z organiziranimi konvoji pomoči na zbirne lokacije, ki jih je s sosednjimi državami Ukrajine že uskladila Evropska komisija.

Bolj kot materialno pomoč pa ljudje, ki so se znašli v stiski, pravi Potrata, potrebujejo finančna sredstva, tako da lahko nakažete prispevek za humanitarno akcijo "Pomoč Ukrajini" na:

RDEČI KRIŽ SLOVENIJE, Mirje 19, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0310 0111 1122 296,  SKLIC: SI00 96889,  BIC BANKE: SKBASI2X,  KODA NAMENA: CHAR

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.