Gorenjska
1067 ogledov

Kranj dobil rebalans proračuna

Kranjski mestni svetniki so na januarski seji potrdili rebalans proračuna za letošnje leto, ki predvideva okrog 4 milijone evrov več tako na prihodkovnih kot na odhodkovnih strani.

Kranjski mestni svetniki so potrdili rebalans občinskega proračuna za leto 2021. »Pri pripravi proračuna so nas vodili trije glavni cilji in sicer uskladitev virov proračuna, zagotoviti sredstva za že začete projekte in počrpati čim več sredstev iz evropske perspektive, ki se zaključuje. Razlogi za rebalans pa so spremenjena ocena realizacije lanskega proračuna, povišanje povprečnine, epidemija, zakon o razbremenitvi občine, ki po naših izračunih prinaša 560.000 evrov prihrankov, nekateri projekti, ki se ne bodo izvedli letos oziroma se bodo začeli v tem letu ter sprememba organizacije mestne uprave,« je na seji pojasnil vodja Sektorja za finance in splošne zadeve Mirko Tavčar.

 

Občinska uprava je načrtovala, da bodo letošnji prihodki slabih 64 milijonov evrov, a se je izkazalo, da jih bo za slabih 68 milijonov. Na drugi strani se tudi odhodki povečujejo za okrog 4 milijone. Največ dodatnih sredstev bo namenjenih prizidku telovadnice na Osnovni šoli Staneta Žagarja, urbani prenovi Kranja, rekonstrukciji ceste Breg-Mavčiče, projektu Oskrba s pitno vodo na območju Zgornje Save - 1. sklop in nadaljevanju projekta kolesarskih povezav.  Več denarja bo namenjenega tudi investicijam Zavodu za turizem in kulturo, sofinanciranju obnove objektov nepremične kulturne dediščine ter investicijam v Zdravstveni dom in v krajevnih skupnostih.

 

Med glavnimi projekti, ki bodo izvedeni v letošnjem letu, pa je župan Matjaž Rakovec izpostavil: "Smo v zaključni fazi pridobivanja izvajalcev za gradnjo prizidka pri OŠ Staneta Žagarja, zaprosili smo tudi za nekaj sprememb gradbenega dovoljenja za vrtec v Bitnjah, ki ga bomo začeli graditi spomladi. Na Kokrici bomo zgradili dva nova oddelka vrtca, v starem mestnem jedru bomo začeli z obnovo bivše gradbene šole za namen glasbene šole. Ena večjih investicij je tudi obnova poštne stavbe, kjer bosta imela svoje prostore Kovačnica in inkubator, bivšo trgovsko šolo, kjer je bila sedaj, pa bomo energetsko sanirali in preuredili v podružnično šolo Jakoba Aljaža. Na področju starejših se je že začela obnova bivše Mercartorjeve trgovine na Planini, ki bo zaključena v začetku prihodnjega leta in bo namenjena dnevnemu varstvu, začeli pa bomo tudi pridobivati gradbeno dovoljenje za nov dom za starostnike na Zlatem polju. Poleg tega se bo veliko delalo tudi na cestah, novih kolesarskih povezavah, če bomo dobili gradbeno dovoljenje, pa bomo že letos začeli z izgradnjo brvi pri Tušu in čez Savo iz desnega brega do Prebačevega."

 

Pomisleki zaradi ustanavljanja nove občine

Razprava se je ob tem predvsem vrtela okrog namere o odcepitve nekaterih krajevnih skupnosti in ustanovitev nove občine »Severni Kranj«. Bojan Homan (SDS) je tako izrazil pomisleke glede tega: »Da so tamkajšnje krajevne skupnosti podhranjene, ne drži. Zadnja leta smo namreč največ denarja dali prav tem krajevnim skupnostim.« Ob tem se je vprašal, ali je zaradi te namere sploh smiselno nadaljnje vlaganje v ta del Kranja. Z njim se je strinjala tudi svetnica Saša Kristan (SDS).

 

Barbara Gunčar (SLRP), glavna pobudnica ustanovitve nove občine, je v odgovoru ponovno izpostavila razloge za njeno ustanovitev. »Vse okoliške občine so bolj razvite in več sredstev dajejo za razvoj lokalnega okolja. Letno bi dobili 6 milijonov evrov, kar je toliko, kot je dala kranjska občina za izgradnjo kanalizacije na tem območju. Mi smo sicer hvaležni kranjski občini, a sama nikakor ne morem doseči več denarja za nas. Z ustanovitvijo nove občine pa bi dobili več evropskih sredstev in imeli tudi nižje nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča. Sedanji proračun in rebalans za letošnje leto pa ne prinaša skoraj nič za naše območje.«

 

Župan Matjaž Rakovec je ob tem povedal, da se je občinska uprava resno lotila vseh izračunov glede pobude o ustanovitvi nove občine. »Tukaj so odprta vprašanja že pridobljenih evropskih sredstev in njihova usoda, na novo občino pa bo prenesen tudi del dolga. Ob tem moram opozoriti še na to, da je treba večina sredstev, pridobljenih s povprečnin, nameniti za družbene zadeve.« Gunčarjeva je odgovorila, da se tega zavedajo in se ne bojijo.

 

V razpravi se je oglasila tudi samostojna svetnica Andreja Kert, ki je izpostavila, da jo skrbi, ker ni predvidena nobena  pomoč malemu gospodarstvu glede na trenutne razmere. Zoran Stevanović (Resni.ca) pa je opozoril na pred leti sprejet participatorni proračun, ki se ga ne izvaja. O rebalansu zato njihova svetniška skupina ni glasovala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.