Gorenjska
5299 ogledov

Kranj dobiva še ameriškega brata – Colorado Springs

Colorado Springs Wikipedia
V sredo, 25. maja, bo kranjski mestni svet odločal o pobratenju Mestne občine Kranj s z mestom Colorado Springs. O tem, da se Kranju po pobratenju s kitajskim mestom Zhangjiakou in ruskim mestom Jekaterinburg (zdaj je zamrznjeno sodelovanje s sprejemom deklaracije proti ruski agresiji v Ukrajini) kmalu obeta še eno mednarodno povezovanje, je že decembra lani napovedal župan Matjaž Rakovec.

Ob razpravi o pobratenju z Jekaterinburgom, četrtim največjim ruskim mestom, je namreč župan Rakovec omenil, da se "že leto pogovarjamo tudi za pobratenje z enim od večjih ameriških mest." Imena mesta pa takrat ni razkril.

V gradivu za 35. sejo mestnega sveta, ki bo 25. maja, pa je navedeno, da sta pobudo o pobratenju med Kranjem in Colorado Springsom podali Mestna občina Kranj in Ameriška gospodarska zbornica - AmCham Slovenija, katere član je tudi Goodyear Slovenija, ki v Kranju zaposluje 1600 ljudi.

Skoraj devetkrat večje mesto  

Glavni priložnosti za sodelovanje med mestoma sta gospodarstvo in šport, a tudi izobraževanje, kultura, koncepti zelenega, trajnostnega in pametnega mesta ter turizem, je navedeno.

V Colorado Springsu, ki ima približno pol milijona prebivalcev, in je za Denverjem drugo največje mesto v ameriški zvezni državi Kolorado, je sedež ameriškega olimpijskega in paraolimpijskega komiteja. Kot izpostavljajo, mesto ponuja sodobno športno infrastrukturo in odlične pogoje za trening, kar omogoča vrhunski razvoj športnikov v šampione svetovnih razsežnosti.

Mnogo manjši Kranj (Mestna občina Kranj ima 57 tisoč prebivalcev, op. a.) je znan kot športno mesto, "ima dobro postavljen šolski sistem za mlade športnike, znan je po kakovostnem delu v športnih klubih in izkušenem trenerskem kadru.
Nadgradnja naštetega se kaže v rezultatih na mednarodni sceni, med katere sodijo tudi olimpijske kolajne in
odličja z drugih tekem svetovnih razsežnosti.
Obe mesti izvajata podobno poslanstvo na področju vrhunskega športa, z izmenjavo izkušenj bi se s pobratenjem vzpostavila vzajemna korist," je navedeno v utemeljitvi oziroma razlagi v gradivu za sejo kranjskega mestnega sveta.

Doslej v stikih preko spleta

Predstavniki Kranja in Colorado Springsa so imeli lani, kot je še navedeno v gradivu, že več sestankov preko spleta, že julija 2021 pa sta župana Matjaž Rakovec in John Suthers podpisala pismo o nameri za prijateljsko sodelovanje med obema mestoma. To sta storila na daljavo zaradi razmer v povezavi s covidom-19 in protikoronskimi ukrepi.
Aprila letos pa je Mestna občina Kranj v sodelovanju s Colorado Springsom dijakinjam športnicam in dijakom športnikom Gimnazije Franceta Prešerna omogočila udeležbo na tečaju Young Champion Ambassador, ki je potekal preko spleta.

Podpis v Koloradu načrtujejo v juliju

Eno leto po podpisu pisma o nameri za prijateljsko sodelovanje, se pravi julija 2022, je predviden podpis sporazuma o pobratenju v Colorado Springsu. In sicer ga bo šel v ZDA, potem ko bo na majski seji mestni svet sprejel sklep o pooblastilu za podpis sporazuma, odšel podpisat župan Matjaž Rakovec.

Povezovanje mest, institucij, organizacij in občanov

Mesti Kranj in Colorado Springs povezujeta vrhunski šport in olimpijski duh, izpostavljajo predlagatelji pobratenja. V Colorado Springsu domuje Ameriški olimpijski komite in 25 nacionalnih upravnih organov olimpijskih in paraolimpijskih športov. Kranj pa se ponaša s srednjimi šolami in športnimi klubi, ki vzgajajo in podpirajo dobitnike olimpijskih medalj.
S sporazumom o pobratenju pa obe mesti upata na raziskovanje programov akademske izmenjave s srednjimi šolami in univerzami, prizadevanje za mednarodno trženje za promocijo obeh mest in spodbujanje turizma ter skupnih projektov z olimpijsko tematiko.
Vloga mest Kranj in Colorado Springs v odnosu pobratenega mesta pa je povezovanje obeh mest, mestnih institucij, družbenih organizacij in občanov za spodbujanje sodelovanja in izmenjav.

Pobude, pobude

Naj dodamo, da so na Brdu pri Kranju decembra 2020 javnosti razkrili pobudo o gradnji Nacionalnega športnega centra, ki bi združeval več nacionalnih športnih zvez: zgrajen naj bi bil čez dve leti (se pravi konec leta 2022) na Brdu za vadbenim objektom Nogometne zveze Slovenije.
Na tej isti novinarski konferenci pa je bila omenjena tudi  namera, da se na posestvo Brdo preseli Olimpijski komite Slovenije.

Glavno vlogo pri projektu Nacionalnega športnega centra je imel in je bil eden od začetnikov pobude, kot smo tedaj poročali, direktor kranjske mestne uprave, tudi podpredsednik Rokometne zveze Slovenije Bor Rozman. Rozman se je, kot je znano, odločil predčasno zaključiti petletni mandat na občini, takoj po objavi javnega natečaja za novega direktorja na začetku letošnjega aprila pa so iz MO Kranj napovedali, da "bosta z županom do konca tega mandata zaključila nekaj ključnih projektov, ki sta jih začela."

 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.