Gorenjska
1204 ogledov

Kranj ima knjižnico stvari

Knjižnica stvari z imenom KR po stvar je neprofiten projekt kranjskih tabornikov, združenih v Zvezo tabornikov občine Kranj. Pobuda zanjo je prišla s strani Društva tabornikov rod Stane Žagar – mlajši, ki jih je navdihnila ljubljanska Knjižnica REČI.

Knjižnice stvari delujejo po enakem principu kot običajne knjižnice, le da si uporabniki namesto knjig izposojajo različne predmete. Njihova dodana vrednost je, da so okolju prijazna alternativa masovni potrošnji, prispevajo namreč k manj odpadkov in manjši porabi naravnih virov. Zagonska sredstva za KR po stvar so kranjski taborniki zbrali s prostovoljnimi prispevki na mednarodni donatorski skavtski platformi.

Predmete za knjižnico so prispevali iz lastnega fonda društva, nekaj so jih pridobili z donacijami posameznikov in podjetij, nekaj pa so jih tudi kupili. Že ob pričetku delovanja je knjižnica obsegala več kot 100 predmetov, kot so drobilnik vej, polaroidni fotoaparat, prekopalnik, sušilnik sadja, masažni aparat, šivalni stroj, plezalni pas… »Izposoja je možna za 14 dni, vsak uporabnik si lahko naenkrat izposodi največ tri predmete in izposojo enkrat podaljša,« je povedal Andrej Rus, ki pri kranjskih tabornikih skrbi za to zanimivo knjižnico.

Za izposojo je potrebna registracija na spletni strani projekta in plačilo letne uporabnine. Članstvo je možno pridobiti tudi z donacijo predmeta z liste želja. Predmete, primerne za kratkotrajno izposojo, občasno zbirajo tudi v mestnem jedru ter knjižnico predstavljajo lokalni skupnosti.

Kranjska knjižnica trenutno domuje v skladišču na Bleiweisovi cesti 36. »Želimo pa si kakšen nov prostor, ki bi bil bolj v mestu, da je bolj dostopen. Kakšnih predmetov, ki nam jih želijo donirati, namreč v teh prostorih ne moremo shraniti,« zaključuje Rus.

Komentarjev 1
  • Barbara_Strange 11:56 10.julij 2021.

    Google plačuje dobro plačo od doma od 4500 do 6000 dolarjev na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ..... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦