Gorenjska
4300 ogledov

Kranj ima trajnostni grbinasti poligon

Peter Šalamon
SIJ – Slovenska industrija jekla, njena družba SIJ Acroni, Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez, podjetje Batt Crew in društvo Dejmo so sklenili partnerstvo, v okviru katerega so danes v Kranju, na Planini 1, odprli prvi trajnostni grbinasti poligon iz žlindre v Sloveniji.

Gre za edinstven projekt, ki sledi načelom krožnega gospodarstva, saj so za izgradnjo grbinastega poligona kreativno uporabili žlindro, stranski proizvod jeklarske industrije. Tako partnerji projekta tudi na področju športne infrastrukture prispevajo k zmanjšanju porabe naravnih virov.

»Žlindra je eden od stranskih proizvodov jeklarske industrije. V družbi SIJ – Slovenska industrija jekla ves čas iščemo nove načine, kako jo še uporabiti. Žlindra se že uspešno uporablja za gradnjo cest. V okviru tega projekta pa so jo kreativno uporabili za gradnjo grbinastega poligona, pri katerem nadomešča naravni material, torej drobljenec iz kamna. S tem je poligon dobil trajnostno noto, saj se je pri gradnji zmanjšala poraba naravnega materiala in namesto njega uporabljal stranski proizvod jeklarske industrije,« izpostavlja Katja Krumpak, vodja korporativnega komuniciranja v SIJu. Ob tem je dodala, da bodo s projektom nadaljevali in v prihodnjem letu predvidoma postavili še 3 takšne poligone.

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

Pomembno vlogo je v projektu odigral tudi Olimpijski komite Slovenije. »Ubili smo dve muhi na en mah. Ta lep športni park, ki ga imate med bloki, smo še oplemenitili, pri čemer smo razmišljali tudi trajnostno in tako skrbimo za našo naravo. Ta poligon je na nek način tudi poseben, ker lahko rastemo z njim. Ni namenjen zgolj najmlajšim otrokom, ampak tudi starejšim. Po njem se lahko vozimo s poganjavčkom, kolesom, rolko, skirojem ali rolerji. Pri vsem tem pa je treba upoštevati pravila za njegovo uporabo, ki so objavljena na tabli pred samim vstopom na poligon,« je povedala Taja Šokrc, direktorica oddelka za šport za vse in šport na lokalni ravni pri OKS.

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

Skupna površina poligona in zelenih površin je 230 kvadratnih metrov. Skoraj 16.500 evrov vrednega projekta so se razveselili tudi na Mestni občini Kranj. »Te športne poligone odpiramo v navezavi, s katero res kažemo, da v Kranju res želimo ljudem ponuditi športno osnovo, da se ljudje gibljejo, razvijajo, da imajo neko možnost ohranjat kondicijo in niso, predvsem otroci, ves čas pred ekrani. Vsem želim, predvsem pa otrokom, eno varno sproščanje, uživanje na tem poligonu, kakor koli ga boste uporabljali. In naj bo čim manj poškodb,« je na današnjem odprtju poligona povedal kranjski podžupan Robert Nograšek.

Komentarjev 1
  • Adam_Jefferson 15:48 16.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦