Gorenjska
13178 ogledov

Kranj: izbruh nezadovoljstva staršev bolnih otrok

otrok, covid, koronavirus, maska Profimedia
Ta teden je po spletu zaokrožilo opozorilo o domnevni nehumani obravnavi bolnih otrok v Zdravstvenem domu (ZD) Kranj, zaradi česar so nezadovoljni starši napisali peticijo in začeli zbirati podpise za skupinsko pritožbo. V t. i. online peticiji, ki jo je do danes, 8. aprila, do 15. ure podpisalo več kot 900 ljudi, zahtevajo, da se "nemudoma vzpostavi ambulantna obravnava otrok znotraj ustanove zdravstvenega doma, saj vse ambulante, razen otroških, delujejo normalno, medtem ko otroci čakajo na obravnavo zunaj." Direktorica ZD Kranj Lili Gantar Žura je očitke zavrnila, odzval pa se je tudi kranjski podžupan Janez Černe.

Nezadovoljni starši trdijo, da bolne otroke obravnavajo v zabojniku pred zdravstvenim domom že vse od marca 2020 in da, čeprav so naročeni na uro, "mati z otrokom čaka po eno uro, tudi tri ure," in da celo, če ne pride do obravnave, jih pošljejo brez pregleda domov. "Čaka se na mrazu, dežju, vetru ali vročini brez dostopa do stranišča in previjalnice. Rečejo le, naj otroka preoblečemo v avtu na parkirišču na drugi strani ceste. Pred kontejnerjem tako čakajo otroci z vročino, dihalno stisko, vnetimi ušesi, bruhajo, imajo drisko, ... za piko na i je tu v kontejnerjih vedno naključni dežurni pediater, ki obravnavo naredi brez posebnega pregleda.  Nekateri niti ne želijo opraviti pregleda kljub prigovoru staršev. Podajajo se diagnoze kar na pogled. Potem pa te hitro napodijo ven, ker kao delaš gužvo. Nekatere mamice niso videle pediatra svojega otroka že dve leti."
Starše otrok moti, da so odrasli brez pogoja PCT obravnavani v ambulantah, medtem ko da so otroci diskriminirani in ne morejo do svojega pediatra. Tako so mnogi starši bolnih otrok iskali zdravniško pomoč na urgenci na Jesenicah.

Direktorica ZD Kranj Lili Gantar Žura je za Žurnal 24 pojasnila, da so trenutno epidemiološke razmere zelo slabe, predvsem pa so v porastu druge virusne infekcije (adenovirusi, noravirusi, rotavirusi,influenca ). V zabojniku tako obravnavajo "infektivne otroke, ki bi bili ob izpostavljanju drugim virusom še bolj ogroženi. Le-te naročamo na pregled in načeloma ne čakajo pred zabojnikom, razen ko otrok pred njim zahteva daljšo obravnavo."
Dodala je še, da zdravstveni dom ni grajen za obravnavo infektivnih bolnikov in nima posebnih ločenih čakalnic. Prav tako teh čakalnic tudi možno kar urediti, dograditi. "Ta problem je obstajal že prej, s covidom-19 pa se je še bolj izpostavil. Držimo se samo strokovnih in epidemioloških smernic," je poudarila direktorica in dodala, da so v ZD Kranj pregledali telefonske klice, a da ti ne odstopajo od prejšnjih mesecev.V ZD Kranj je sicer osem pediatričnih ambulant, ena zdravnica je na porodniškem dopustu, tako da, kot je pojasnila direktorica, dela sedem pediatrov za osem. Poudarila je še, da komunikacija ni samo po telefonu, ampak je možna tudi preko elektronske pošte.

Čakalnica zdravnik ambulanta bolnišnica pacienti klinika | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Še bolj podrobno pojasnilo

O tem, zakaj so nujne infektivne ambulante, sta se danes popoldne v obsežnem skupnem sporočilu odzvala ZD Kranj in Mestna občina Kranj oziroma direktorica ZD in podžupan Janez Černe. Sporočilo objavljamo v celoti.

V Zdravstvenem domu Kranj so s pandemijo covida-19 uvedli ločeno pregledovanje bolnikov z infektivnim stanjem in izvajajo ga še naprej. Gre za zdravstveni standard varne obravnave za vse paciente. S tem sledijo navodilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Ministrstva za zdravje. Ker so okužbe z raznovrstnimi virusi izrazite predvsem pri eni od najranljivejših skupin, to so otroci, in bi jih radi čim bolj zaščitili, otroke z infektivnim stanjem zdravniki trenutno pregledajo v zabojniku pred zdravstvenim domom. Otroci so po dveh letih pandemije, v kateri so večino časa preživeli doma, še bolj podvrženi okužbam, saj so manj prekuženi z raznovrstnimi boleznimi, kot bi bili v času pred pojavom covida-19. Tako so ob osnovni bolezni, zaradi katere prihajajo v zdravstveni dom, bolj dovzetni za dodatne okužbe in s tem izpostavljeni težjemu poteku bolezni. Okužbe so v ogromnem porastu, kar potrjuje tudi število odsotnih iz vrtcev in šol.

Gripa je na vrhuncu

S takšno organizacijo se prepreči vnos infektivnih bolezni v čakalnice znotraj stavbe. Trenutno poleg covida-19 razsajajo številne virusne okužbe, ki so najpogostejše med otroci, med drugim tudi norice in ošpice, na vrhuncu je gripa. Zato so ločeni pregledi skorajda nujni, saj se na ta način pred okužbo zavaruje najširši krog pacientov. Otroci so zaradi slabše imunske odpornosti najbolj dovzetni za širjenje okužb in tudi za morebitne zaplete. Še bolj so jim podvrženi po dveh letih pandemije, v kateri so večino časa preživeli doma, posledično pa so se manj prekužili z raznovrstnimi boleznimi, kot bi se v času pred pojavom covida-19. Da bi jih čim bolj zaščitili, otroke z infektivnim stanjem pregledajo v zabojniku pred zdravstvenim domom. Prostor pred zabojnikom so opremili z grelniki in nadstreškom. Staršem bolnih otrok so omogočili parkiranje na zaprtem parkirišču ob zabojniku. Ko je otrok na vrsti za pregled, pristojni po prenosnem telefonu pokličejo starša.

»Gre za trenutno stanje. Epidemiološka situacija je ta hip takšna, da ne dopušča stikov med otroci z infekcijami in drugimi pacienti. V nasprotnem primeru bi vse paciente izpostavili tveganju za nevaren prenos bolezni, ne samo covida-19, ampak tudi adenovirusov, rotavirusov, norovirusov, gripi, ki je zdaj na vrhuncu. Epidemiolog nam je odsvetoval, da bi bili vsi pacienti v istem prostoru. Vse to počnemo zaradi varnosti otrok, saj bi radi preprečili tveganje pred zdravstvenimi zapleti,« je pojasnila direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lili Gantar Žura.

»To je trenutno najboljša možna rešitev glede na obdobje številnih virusnih okužb. Ni stalna, je kratkotrajnejše narave. Stavba zdravstvenega doma bo prihodnje leto stara 70 let. Načrti takratne gradnje niso predvideli strokovne obravnave infektivnih bolnikov. V načrtih za prihodnost pa je zunanji prostor znotraj atrija namenjen izgradnji satelitskega urgentnega centra, v katerem je predvidena tudi ustrezna čakalnica. Na lanski septembrski seji Mestnega sveta Mestne občine Kranj smo sprejeli lokacijsko preveritev za to območje. S tem smo prižgali zeleno luč za izgradnjo prizidka. Na podlagi tega se sedaj projektira in pridobiva gradbeno dovoljenje. Začetek gradnje je predviden konec 2022, najpozneje pa v letu 2023,« je dolgoročnejšo rešitev predstavil podžupan Mestne občine Kranj Janez Černe.

 

 

 

 

Komentarjev 3
 • Patricia_Collier 11:58 12.april 2022.

  Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

 • Avatar bobnar53
  bobnar53 11:33 11.april 2022.

  Ranocelniška dnina je težka, ker se 150% žrtvujejo za bolnike in ljudi!!

 • rd2dmk2 09:46 10.april 2022.

  a si vi predstavljate da bi kmet ne bi šel več v hlev pospravit gnoj, ker.. se bo umazal in okužil !!, si predstavlajte da bi dimnikar ne bi več ometal dimnika, ker bi se nadihal saj !! si predstavljate ...prikaži več da bi smetar ne bi več pobiral smeti, ker so v smeteh bacili, pa vsa svinjarija !! tile dohtarji pa ne spušajo v zdravstveno ustanovo bolnih !!!! bolnih. a v ZD od zdej naprej lahko pride samo še zdrav osebek se cepit ??!!!. al pa po recept za Dvitamin ?