Gorenjska
2955 ogledov

Kranj: izdatnost več vodnih virov se manjša

suša, zalivanje, Kranj M. Ha. Zalivanje na Slovenskem trgu v Kranju, posneto junija 2022.
Še v tem tednu bo Komunala Kranj za nekatere vodovodne sisteme objavila pozive k varčevanju z vodo, so nam danes dopoldne pojasnili iz Komunale Kranj.

Z vprašanji o suši in njenem vplivu na pomanjkanje pitne vode na območju Mestne občine Kranj, smo se obrnili na upravljalca vodovodnih sistemov. "Trenutno se vpliv letošnje suše na preskrbo s pitno vodo pozna na vodovodnem sistemu Besnica, kjer zaznavamo zmanjševanje izdatnosti vira. Posledično bomo začeli z obveščanjem uporabnikov o varčevanju s pitno vodo," so nam odgovorili iz Komunale Kranj.

Težav, kot so nam razložili v nadaljevanju, še ni, izdatnost posameznih vodnih virov pa se manjša. Zato bodo še v tem tednu za določene vodovodne sisteme, kjer zaznavajo težave, objavili pozive zaradi pomanjkanja pitne vode. Poziv bo usmerjen v varčevanje z vodo in prepoved zalivanja zelenic, pranje avtomobilov doma in polnjenja bazenov.

V preteklosti je bil večkrat "problematičen" vodovod na Jošta. A kot so zagotovili, na Joštu oziroma vodovodnem sistemu Javornik še ni težav z dobavo pitne vode. Do 5. avgusta pa, kot je tudi objavljeno na spletni strani Komunale Kranj, bodo obnavljali dotrajane vodovodne cevi na lokaciji Pot na Jošta v Stražišču.

Občani Mestne občine Kranj dobivajo vodo iz naslednjih vodovodnih sistemov: Kranj (viri: Bašelj, Nova vas, Čemšenik, Krvavec, Gorenja Sava), Javornik, Planica, Golnik, Besnica, Trstenik.

Še letos pa si obetajo, da bodo vodo prejemali iz novega medregijskega krvavškega vodovoda.

Težave tudi v sosednjih občinah

Iz obvestila, ki so ga danes popoldne iz Komunale Kranj naslovili na medije o prepovedi uporabe pitne vode za zalivanje zelenic, polnjenja bazenov, polivanja cestišč in poti, pranja avtomobilov na domu ter polnjenje gasilskih cistern brez vnaprejšnjega soglasja upravljavca vodovoda, pa je razvidno, da imajo težave (poleg Besnice) tudi vodovodni sistemi  Ambrož in Šenturška gora v občini Cerklje na Gorenjskem in Možjanca v občini Preddvor

 

Komentarjev 1
  • dare326 15:16 30.junij 2022.

    Kokra še ni presahnila, čeprav merijo od Marije Terezije dalje.