Gorenjska
1188 ogledov

Kranj je Evropska destinacija odličnosti 2023

Staro mestno središče Kranja, Mestna občina Kranj Mestna občina Kranj
Evropska komisija je izbrala Kranj za Evropsko destinacijo odličnosti (EDEN) za 2023 za pionirsko delo kot trajnostna turistična destinacija.

Kranj je bil izbran za EDEN 2023 po soglasni odločitvi evropske žirije na sestanku v Bruslju, 9. novembra 2022. Skupaj je tekmovalo 20 destinacij, od katerih so v ožji izbor prišle tri. Te so svoje kandidature predstavile žiriji s predstavniki Evropske komisije, Parlamenta in Odbora regij. Kranj je navdušil žirijo, ne samo s svojimi velikimi dosežki na področju trajnostnega turizma, pač pa tudi obsežnim programom aktivnosti, ki jih bodo implementirali v letu 2023. Prav tako je Kranj izstopal v svoji kapaciteti, da je lahko vzor drugim destinacijam, so sporočili iz Evropske komisije.

Kranj bo z nagrado prihodnje leto pozicioniran kot turistično-trajnostni pionir, zavezan k ciljem Evropske zelene sheme in zelene preobrazbe, kot jo je sprejela Evropska komisija. Poleg tega bo Kranj, zmagovalec EDEN 2023, promoviran kot vzor za trajnostne turistične prakse po vseh državah Evropske Unije in bo užival promocijsko podporo EU skozi celotno prihodnje leto. Kranj bo s tem dobil tudi veliko vlogo v oblikovanju prihodnosti trajnostnega turizma v evropski turistični industriji in bo aktivno participiral na velikem mednarodnem odru.

»Zmaga je rezultat dobrega ekipnega dela med Mestno občino Kranj, Zavodom za turizem in kulturo Kranj in ostalimi deležniki, ki sodelujejo z nami na področju trajnostnega razvoja, ter podpore občank in občanov. Projekti, kot je Zlati znak slovenskega turizma, nagrada za najbolj e-mobilnostno mestno občino v Sloveniji, pa zeleni kulinarični dogodek Kranjska dolga miza in Informacijski center SOS Proteus so prepričali Evropsko komisijo. Veseli nas, da so prepoznali naša trajnostna prizadevanja. To je odličen dosežek za Kranj, navdušeni smo,« je povedal župan MOK Matjaž Rakovec in pohvalil podžupana Janeza Černeta za odličen nastop pred žirijo v Bruslju.

»Naziv EDEN 2023 je za Kranj velika priložnost za dvig turističnega obiska. Prav tako pa postavlja Kranj veliko višje na turistični zemljevid tako v Sloveniji kot v tujini. To je tudi spodbuda za nadaljnji razvoj trajnostno naravnanih turističnih produktov,« pa pravi Klemen Malovrh, direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj.

Komentarjev 2
  • Plavi-mil 07:59 11.november 2022.

    Kranj albanska mini država.

  • kmetek 10:07 10.november 2022.

    Kranj je center Kosova.