Gorenjska
1661 ogledov

Kranj je postal še platinast!

Matjaž Guček
Kranj je v okviru Zelene sheme slovenskega turizma postal prejemnik platinastega znaka Slovenia Green Destination.

Z namenom, da bi se destinacija Kranj razvijala trajnostno, so v Kranju leta 2021 pristopili k Zeleni shemi slovenskega turizma, ob tem pa je prejel že zlati znak. Konec lanskega decembra je potekala ponovna presoja, na podlagi katere je sedaj Kranj zaradi trajnostnih praks v destinaciji prejel znak Slovenia Green Destination platinum. Presoja je potekala v šestih kategorijah: destinacijski management, narava in pokrajina, okolje in podnebje, kultura in tradicija, družbena klima ter poslovanje turističnih podjetij. S povprečno oceno 9,2 od možnih 10 se je Kranj pridružil petim platinastim destinacijam v Sloveniji, in sicer Bohinju, Ljubljani, Čatežu in Brežicam ter Laškem.

Presojevalci so med številnimi aktivnostmi, ki jih v Kranju izvajajo Mestna občina Kranj, Zavod za turizem in kulturo Kranj ter ostali deležniki, izpostavili nekaj primerov dobrih praks. Med njimi so izpostavili vključitev Kranja v misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030 ter zasledovanje strategije podnebne nevtralnosti, sistem za izposojo koles KRsKOLESOM, Kranjsko dolgo mizo kot primer trajnostnega kulinaričnega dogodka, na katerem sodelujejo lokalni ponudniki, projekt Zeleni pingvin, s katerim občina spodbuja trajnostni način življenja že pri osnovnošolcih, števec obiskovalcev in spremljanje obiska na območju Bobovka in področje e-mobilnosti. Hkrati so dobili tudi nekaj priporočil in smernic za nadaljnje korake, kar je dobra odskočna deska za delo na področju trajnostnega razvoja turizma.

 | Avtor: Zavod za turizem in kulturo Kranj Zavod za turizem in kulturo Kranj

»Najvišjo oceno (10,0) smo dosegli v kategoriji Kultura in tradicija, najnižjo (8,3) pa v kategoriji Okolje in podnebje. Kar me še posebej razveseljuje pa je, da sta bili obe kategoriji, ki sta direktno vezani na turizem ocenjeni zelo dobro; destinacijski management (9,4) in poslovanje turističnih podjetij (9,5). To je dober pokazatelj, da na ZTKK aktivno sodelujemo s turističnim sektorjem in drugimi deležniki in da skupaj strateško načrtujemo razvoj turizma, pri čemer upoštevamo potrebo po trajnostni naravnosti ter skrbi za okolje in podnebje. Ob tem je usmerjenost občine k zelenemu in trajnostnemu razvoju zelo velika spodbuda,« je ob tem povedal direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh.

Da je Slovenska turistična organizacija prepoznala trajnostna prizadevanja Kranja in mu podelila platinasti znak, zelo veseli tudi kranjskega župana Matjaža Rakovca. »Veliko energije vlagamo v trajnostne projekte, ki vplivajo na dvig kakovosti življenja v občini. Če hočemo obiskovalcem ponujati trajnostni turizem, moramo namreč najprej v vsakodnevno življenje vpeljati trajnostne prakse – in to nam dobro uspeva. V takšnem duhu vzgajamo že najmlajše. Prvošolcem, denimo, v zadnjih letih ob vstopu v šolo podarimo stekleničke, s tem pa jim sporočamo, da gre za izdelek za večkratno uporabo, naj pijejo vodo iz pipe, ki je pri nas zelo kakovostna, in poskrbijo za družbo brez odpadkov. Ob koncu leta 2022 smo skupaj z Zavodom Jamski laboratorij Tular odprli Informacijski center SOS proteus, ki preko zgodbe o človeški ribici ozavešča o pomembnosti podzemne vode. Potem je tu še izposoja koles, vključena v mrežo Gorenjska.bike, KRsKOLESOM kot največji elektricifiran sistem izposoje koles v državi, končujemo parkirišče P+R … Vse to so majhni koraki, ki jih delamo na poti k velikim ciljem, ki jih zaznava tudi mednarodna skupnost.«

Komentarjev 2
  • Krančan 14:33 11.januar 2023.

    KM = Kmet = Gnil človek

  • kmetek 13:06 11.januar 2023.

    KR = Kosova Republika = gnilo mesto.