Gorenjska
2209 ogledov

Kranj: na tretji odmerek jih trenutno čaka 20 tisoč

Cepivo Phizer NIJZ Cepivo Pfizer
Doslej so s tretjim odmerkom v kranjski vojašnici cepili že 5497 ljudi, še vedno pa jih na t. i. poživitveni odmerek čaka 20 tisoč, kaže evidenca največjega cepilnega centra na Gorenjskem. Samo v prejšnjem tednu so v kranjski vojašnici cepili 2211 ljudi: 170 s prvim odmerkom, 262 z drugim odmerkom, 1197 s tretjim odmerkom in 582 proti sezonski gripi. Proti sezonski gripi pa so doslej skupaj cepili 2191 ljudi.

"Trenutno na cepljenje v kranjsko vojašnico pretežno še vedno vabimo starejše od 75 let, saj se ne uspemo spustiti dosti pod to starostno mejo, ker je vsak teden nova velika skupina starejših, ki so se cepili pred šestimi meseci. So pa zraven tudi mlajši... Odziv starejših je kar dober, več kot 60-odstoten, kar je spodbudno," so danes za Žurnal24 pojasnili iz službe za stike z javnostjo pri Zdravstvenem domu Kranj.

Jutri, v sredo, 10. novembra, bo osebje zdravstvenega doma v vojašnici v t. i. odprtem terminu od 9.45 do 17. ure sočasno cepilo proti covidu-19 in proti gripi vse, ki bodo to želeli. Lahko pa bodo prejeli hkrati cepivo proti covidu in proti gripi.

V četrtek, 11. novembra, bodo cepili samo naročene, in sicer so v vojašnico povabili 995 ljudi na tretji odmerek cepiva proti covidu-19. Gre za tiste ljudi, ki so drugi odmerek prejeli pred pol leta. Večina jih je starejših od 75 let, 145 pa je starih od 50 do 60 let. Le 84 je naročenih na prvi odmerek, na drugi odmerek pa 146. "Čeprav je v četrtek na prvi odmerek vabljenih le 84, je to še vedno malce bolje kot v oktobru," so komentirali iz ZD Kranj.

Zaradi velikega zanimanje za cepljenje s tretjim odmerkom, tako na odprtih terminih kot na terminih za naročene, bodo ta teden dodali še cepljenje v petek, 12. novembra, od 7.30 do 14. ure. Nenaročene bodo sočasno cepili proti covidu-19 in proti gripi, možno bo prejeti hkrati obe cepivi.

Prihodnji teden bo cepljenje v kranjski vojašnici potekalo predvidoma vsak dan. V ponedeljek in sredo popoldne bo odprto cepljenje, medtem ko bodo v torek, četrtek in petek cepili samo naročene.

Kar nekaj težav pa povzročajo naročeni, ki ne pridejo na cepljenje. "Eno prestavitev termina se upošteva z novim vabilom, nato pa ima oseba na voljo odprte termine. Prej je bilo teh ponavljanj več, zdaj pa je to administrativno preprosto preveč," so navedli iz ZD Kranj.  

Samo polnoletne pa cepi osebje Zdravstvenega zavoda Zdravje proti covidu in tudi gripi v Cerkljah v prostorih Hribarjeve hiše (Trg Davorina Jenka 10) vsak četrtek v novembru od 8. do 13. ure.

Število aktivno okuženih se v MO Kranj bliža tisoč

Po današnjih podatkih Sledilnika covid-19 je v Mestni občini Kranj že 919 aktivno okuženih s covid-19, samo včeraj so s PCR testi na novo potrdili 77 pozitivnih. V sosednji občini Šenčur je 146 aktivno okuženih (včeraj na novo 21), v občini Škofji Loki 343 (na novo včeraj 41), v občini Tržič 258 (včeraj na novo 26), v občini Žiri 129 (včeraj na novo 20), v občini Medvode 322 (včeraj na novo 15).

Na UK Golnik na današnji dan zdravijo 46 bolnikov s covidom-19, od teh sedem na intenzivni terapiji. V Splošni bolnišnici Jesenice zdravijo 24 bolnikov s covidom, od teh štiri na intenzivni terapiji.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.