Gorenjska
1066 ogledov

Kranj prebija led v e-mobilnosti

Peter Šalamon
V Mestni občini Kranj izvajajo projekt e-mobilnost. S tem so prvi v Sloveniji in tudi med prvimi v Evropi.

»Veliko delamo, da Kranj res postane zeleno mesto, da prebivalci uporabljajo alternativne možnosti prevoza,« poudarja kranjski župan Matjaž Rakovec. Prav zato so začeli z izvajanjem projekta e-mobilnost. »Gre za unikum v Sloveniji in kot sem slišal mogoče tudi celo v Evropi. Že sedaj imamo tako tudi nekatere posnemovalce, ki se učijo od nas,« pravi Rakovec.

Kranjska občina projekt izvaja s koncesionarjem, podjetjem Vizije mobilnosti. Sestavljen je iz treh stebrov. Prvi zajema posodabljanje voznega parka MOK in nekaterih javnih zavodov z e-vozili ter postavitvami polnilnic zanje, v drugega je vključena postavitev javnih polnilnic, v tretjega pa treh sončnih elektrarn.

»V letu 2019 je 130 vozil MOK in zavodov, katerih ustanoviteljica je, prevozilo 1.670,000 km. Cilj projekta je, da se v letu 2023 ti kilometri prevozijo z e-vozili. S tem se bo znižala raba primarne energije. Nadomestili smo 20 vozil, do konca leta jih bodo uporabniki dobili še 21. Vsako od teh ima svojo interno, domicilno polnilnico. Drugi cilj je, da se ti kilometri prevozijo z manjšim številom avtomobilov, saj se s tem optimizirajo stroški voznega parka. Hkrati je treba zagotoviti, da se energija za pogon e-vozil proizvede v obnovljivih virih, torej v sončnih elektrarnah, v lokalnem okolju, na strehah objektov MOK,« je na današnji predstavitvi pojasnila direktorica Vizij mobilnosti Blaženka Pospiš Perpar.

Blaženka Pospiš Perpar | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

Prva sončna elektrarna v okviru projekta že proizvaja energijo na strehi OŠ Janeza Puharja, drugi dve, v Zarici, sta v gradnji in bosta delovali predvidoma že konec meseca. Prihranek za potrebe službenih voženj bo tako vsaj 452 MWh električne energije na leto. To je nekaj več, kot znaša celotna poraba električne energije v Mestni knjižnici Kranj. Prihranek CO2 pa bo 150 ton na leto, kar je toliko, kot ga absorbira približno 7700 dreves oziroma 17,4 hektarjev gozda.

K delni menjavi voznega parka z e-vozili je pristopila tudi Komunala Kranj. Na ta način so zmanjšali ogljični odtis na področju odčitavanja vodomerov oziroma obremenitev okolja za 1,4 tone CO2 na leto. Je pa Komunala Kranj tudi partner v samem projektu e-mobilnost. Pri njih namreč izvajajo nujna vzdrževalna dela na vozilih, vodijo vso organizacijo s tem, poskrbijo za tehnične preglede, čistijo vozila, poskrbijo za njihovo zimsko opremo, nudijo pa tudi vsakodnevno pomoč uporabnikom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.