Gorenjska
583 ogledov

Kranj pristal na 2. mestu

Mestna občina Kranj
Mestna občina Kranj je v tekmi za naziv najboljše e-mobilnostne mestne občine v Sloveniji zasedla 2. mesto. V tesnem boju jo je za pičli dve točki premagala Ljubljana. Glasovanje javnosti je kranjski občini prineslo največ točk, tehtnica pa se je na stran ljubljanske nagnila na podlagi ocene strokovne komisije organizatorja izbora Društva Emobility.

Strokovna komisija Društva Emobility je Mestno občino Kranj uvrstila med tri mestne občine, ki so na področju e-mobilnosti in mikromobilnosti naredile največ v slovenskem prostoru, hkrati pa njene načrte za prihodnost ocenila za najboljše. »Mestna občina Kranj je predstavila zelo zanimivo vizijo širšega projekta trajnostne poti občine, ki ga bo v prihodnje zelo zanimivo spremljati. Je pa trenutno v idejni fazi oziroma na začetku izvedbene. Zelo pozitiven je pristop, da bo električna energija, ki bo napajala polnilne postaje, proizvedena iz sončne energije in torej tajnostna ter brezogljična,« je načrte kranjske občine ocenila članica strokovne komisije Maša Švab. »Kranj ima velike načrte. Če jim jih bo vsaj delno uspelo uresničiti, bo postal v prihodnje brez dvoma e-mobilnostna metropola Slovenije,« pa je končno razvrstitev komentiral predsednik strokovne komisije izbora Primož Leme.

 | Avtor: Mestna občina Kranj Mestna občina Kranj

Kranjski projekti, ki so navdušili

Projekt e-mobilnosti, ki naj bi se končal leta 2035, je razdeljen na tri stebre. V prvem se kranjska občina osredotoča na zamenjavo voznega parka uprave in zavodov. V drugem je njen cilj vzpostavitev javnih polnilnih centrov. V tretjem pa si bo prizadevala za postavitev sončnih elektrarn in shranjevalnika električne energije. Z vsem tem bodo poskrbeli za zmanjšano rabo energije, stroškov in obremenitev okolja.

Mestna občina Kranj v teh dneh izvaja tudi analizo prehoda na električne avtobuse. V prihodnjem letu naj bi zamenjali že prve štiri. Za še boljšo promocijo trajnostne mobilnosti načrtuje postavitev novih električnih polnilnic za hitro polnjenje vozil, ki jih bodo lahko uporabljali tudi novi avtobusi. Hitrost realizacije projekta bo odvisna tudi od pridobitev sredstev Eko sklada. V načrtu je še mestna kartica, s čimer želijo ponuditi odprt sistem, ki bi lahko vključeval vse storitve s tega območja. Sistem naj bi vključeval tudi program zvestobe.

Sicer pa se kranjska občina ponaša z največjim elektrificiranim sistemom za izposojo koles v Sloveniji. Že pred leti je uvedla na območju peš cone v starem Kranju prevoz na klic, ki ga izvaja električni mini bus. Prebivalcem in obiskovalcem je na voljo sistem za souporabo električnih vozil preko sistema Avant2go, ki je povezan s številnimi mesti po vsej Evropi, v pripravi pa je tudi širitev sistema. Poleg šestnajstih zasebnih polnilnic so lastnikom električnih vozil na voljo tudi tri javne. V prihodnje naj bi jih pridružili še več deset.

 | Avtor: Mestna občina Kranj Mestna občina Kranj

Z digitalizacijo do dviga kakovosti bivanja

Med cilji Mestne občine Kranj je tudi digitalizacija. Ta zajema nadgradnjo tehnologije, infrastrukture, osveščanje in usposabljanje zaposlenih. Pomemben del pa je tudi piloten projekt Pametna Mlaka. V njem je več lokalnih podjetij in podjetje Riko uspešno združilo znanja in izdelalo rešitve, ki sledijo usmeritvam občine pri vzpostavljanju Kranja kot pametnega mesta. Končna rešitev omenjenega projekta bo omogočala zbiranje, prikazovanje in analizo podatkov iz pametnih števcev, pametnih senzorjev za okolje in promet. S tem bo občina dobila vpogled v organizacijo, vodenje in izzive tovrstnih projektov ter model, ki bo primeren tudi za preostali del občine in širše. Cilj je namreč z uporabnimi digitalnimi rešitvami v soseski dvigniti kakovost bivanja občank in občanov.

Komentarjev 1
  • mirror 14:50 04.november 2020.

    Veliko Kranjčanov se vozi v Ljubljano v službo z avtomobili. Če bi bila ŽP na Orehku, bi se jih veliko odločilo za prevoz z vlakom. Še prej pa bi morali zgraditi drugi tir, ker je ta proga slavna po zamudah ...prikaži več vlakov. To bi bil veliko večji uspeh, kot to e-mobilnostno tekmovanje mestnih občin.