Gorenjska
158 ogledov

Kranj še naprej prostovoljstvu prijazna občina

Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, je razkrila najboljše prostovoljce in prostovoljke leta. Mestna občina Kranj je četrto leto zapored dobila naziv prostovoljstvu prijazna občina.

Kot ugotavljajo v Slovenski filantropiji, je epidemija covida-19 lepo pokazala, da so močno vezivo lokalne skupnosti prav prostovoljci. Naziv Prostovoljstvu prijazna občina je potrdilo 25 občin, in sicer za sistematično spodbujanje prostovoljstva, zagotavljanje podpore delovanju prostovoljskih organizacij, soustvarjanje pozitivne družbene vrednosti prostovoljstva v lokalni skupnosti in promocijo prostovoljstva z zgledom vodstev občin. Med njimi je tudi Mestna občina Kranj (MOK). Naziv je potrdila s podpiranjem razvoja prostovoljstva in raznolikih prostovoljskih organizacij, zglednim odzivom na epidemijo in pomoč ljudem na različnih področjih, sodelovanjem pri večjih prostovoljskih akcijah kot sta Očistimo Kranj in V Kranju dobro v srcu mislimo, v okviru katere so zbrali sredstva za ljudi, ki so se zaradi epidemije znašli v stiski, z zahvalo prostovoljcem s priznanjem Junaki našega časa, s plakati po mestu in sprejemom na občini, so pojasnili pri Slovenski filantropiji.

»Prostovoljci so izjemno pomemben člen naše družbe. Kar je lani prišlo še posebej do izraza. Ko smo na začetku epidemije na MOK objavili poziv za prostovoljce, smo pričakovali 20 ljudi. Odziv je bil izjemen. Na koncu smo našteli več kot 180 prijav. Družbi so pokazali, kaj pomenijo odgovornost, sodelovanje in solidarnost v izrednih razmerah. So zgled za celotno skupnost. Hvala tudi občanom in podjetjem, ki so v dobrodelni akciji V Kranju dobro v srcu mislimo darovali prostovoljne prispevke za ljudi v stiski. Zbrali smo kar 30.000 evrov. Vsako leto sem navdušen tudi nad odzivom pri čistilni akciji Očistimo Kranj – Kranj ni več usran, v kateri je letos ob upoštevanju vladnih ukrepov za zamejitev širitve koronavirusa sodelovalo 1700 ljudi. Ponosen sem, da živim v takšni skupnosti,« je nekatere akcije, s katero je občina potrdila naziv, komentiral župan Matjaž Rakovec. Plaketo Prostovoljstvu prijazna občina je županu na občini izročil predstavnik Slovenske filantropije Franci Zlatar.

V četrtek, 20. maja, Slovenska filantropija sicer pripravlja še veliki dan prostovoljstva. Prostovoljci bodo po državi, tudi v Kranju, delili časopis z zanimivimi prostovoljskimi zgodbami Skozinskoz filantrop.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.