Gorenjska
692 ogledov

Kranj se ponaša s 435 kategoriziranimi športniki in športnicami

Znani so najboljši športnice, športniki in športni delavci Kranja za leto 2022.

Najboljše v letu 2022 je izbrala Komisija za nagrade Zavoda za šport Kranj. Po podatkih Olimpijskega komiteja Slovenije se Kranj sicer ponaša s 435 kategoriziranimi športniki in športnicami. Po pet jih ima olimpijski in svetovni razred, 23 status mednarodnega razreda, perspektivnih športnikov je 38, državni razred ima 144 športnikov, mladinskega pa 220.

Velike športne plakete za leto 2022 prejmejo športniki, ki so v letu 2022 dosegli odličen mednarodni rezultat, ki ustreza kriterijem za pridobitev statusa športnika mednarodnega razreda ali več. To so Miha Hrobat (Alpski smučarski klub Triglav Kranj), Matic Rahne, Jure Beton, Aljaž Troppan, Jaša Kadivec, Jaša Lah, Jan Justin, Benjamin Popović, Aleksander Paunović (člani Akademskega vaterpolskega društva Triglav Kranj), Urška Torkar in Anka Pogačnik (Judo klub Triglav Kranj), Anže Peharc in Mia Krampl (Alpinistični odsek Planinskega društva Kranj), Sašo Boškan (Plavalni klub Triglav Kranj), Peter Prevc, Cene Prevc, Domen Prevc, Žiga Jelar (vsi Smučarski klub Triglav Kranj), Blaž Potočnik (Športno društvo Črni panter), Anamarija Lampič, Anja Mandeljc, Anita Klemenčič, Živa Klemenčič, Polona Klemenčič (vse Tekaški smučarski klub Triglav Kranj). Velike športne plakete bodo šle tudi v roke športnih društev in športnih delavcev, ki delujejo v športu 20 let in več. To so Matjaž Zevnik (Kolesarski klub Kranj) za 35 let delovanja v športu, Aleksander Komovec (Smučarski klub Triglav Kranj) za 25 let delovanja v športu, za 20 let delovanja v športu pa velike plakete prejmejo Lejla Ašanin in Marjan Belec (oba Karate klub Shotokan Kranj), Aljoša Zelnik (Smučarski klub Triglav Kranj) in Andrej Fojkar (Karate klub Kranj).

Podelili bodo še 58 športnih znakov in štiri ekipne. Tovrstno priznanje pripada športnicam in športnikom, ki so v mladinski in članski konkurenci osvajali naslove državnih prvakov. Male športne plakete pa so si zagotovili tekmovalke in tekmovalci v mladinski in kadetski kategoriji za rezultat, ki ustreza kriterijem za pridobitev statusa športnika perspektivnega razreda. Takšnih je bilo šestnajst, to so: Izidor Karničar in Jaša Zidar iz Tekaškega smučarskega kluba Triglav Kranj, Eva Subotić, Lena Grebenc, Lana Sredojevič, Nina Stavrov, Anja Dragar, Zala Pavlič in Manca Vrečer iz Ženskega košarkarskega kluba Triglav Kranj, Silva Verbič, Nika Prevc in Mark Hafnar iz Smučarskega kluba Triglav Kranj, Bor Udovč, David Laketić, Nikola Lukić, Nace Štromajer iz Akademskega vaterpolskega kluba Triglav Kranj.

Športno nagrado za življenjsko delo prejme Miro Ambrožič (Odbojkarski klub Triglav Kranj). S svojo več kot 40-letno prisotnostjo v odbojki v kranjski občini in širše je kot igralec, predsednik kluba, sponzor, član upravnega odbora kluba in član predsedstva Odbojkarske zveze Slovenije odbojko dvignil na vseh njenih področjih. Ne samo na tekmovalni ravni, temveč tudi priljubljenost tega športa – tako med mladimi rodovi kot starejšimi. Hkrati je bil s svojo inovativnostjo, idejami in profesionalnim znanjem pionir pri vnosu tehnoloških rešitev, ki so pozneje postale odbojkarski standard. S predanim delom in dosežki je močno vplival tudi na prepoznavnost Kranja v Sloveniji in zunaj njenih meja.

 | Avtor: Mestna občina Kranj Mestna občina Kranj

»Leto 2022 se je začelo z zimskimi olimpijskimi igrami. Na Kitajsko je odpotovalo devet predstavnikov iz kranjskih klubov, nastopali so v štirih panogah, dva sta se vrnila domov z olimpijskimi kolajnami. To je odličen izkupiček za kranjski šport, ki so ga prav vsi nagrajenci in nagrajenke v letu 2022 izvrstno zastopali. Med nagrajenci so tudi novi nadarjeni rodovi, ki nabirajo izkušnje in si utirajo pot proti najostrejši konkurenci in najvišji tekmovalni ravni. Z zanimanjem spremljamo, kako pilijo svoj talent in razvijajo svoje kariere. Pa tudi tisti, ki so z dolgoletnim delom v klubih in društvih pustili močen pečat. Hvaležni smo jim za dragocen prispevek, s katerim so obogatili kranjski šport. Na Mestni občini Kranj smo sicer letos v šport vložili približno 4,5 milijona evrov in podobno bo tudi prihodnje leto. Vse to počnemo, da bi športnicam in športnikom izboljšali razmere za trening, prav tako pa občankam in občanom z novimi pridobitvami omogočili zdrav življenjski slog,« je povedal župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec, ki bo drevi na Glavnem trgu osebno čestital nagrajenkam in nagrajencem za dosežke v letu, ki se izteka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.