Gorenjska
6011 ogledov

Kranj tudi uradno dobil novo šolo

Peter Šalamon
Kranj ima v tem šolskem letu novo osnovno šolo. Nekdanja podružnica OŠ Simona Jenka Center je namreč postala samostojna OŠ Janeza Puharja Kranj - Center. Začetek pouka v novi šoli so obeležili z današnjo krajšo kulturno prireditvijo.

Kranjski mestni svet je marca dokončno potrdil Odlok o ustanovitvi javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda Osnovna šola Janeza Puharja Kranj – Center. Ta zajema nekdanjo Podružnično šolo OŠ Simona Jenka - Center in podružnico Primskovo. V tem šolskem letu imajo 568 učencev. Ob šoli je tudi vrtec, ki ga obiskuje 95 otrok.

OŠ Simona Jenka je bila prevelika. Obiskovalo jo je namreč okrog 1300 učenk in učencev. Prav zato je prišlo do ideje, da Podružnico Center odvojimo od šole in ustanovimo novo, samostojno šolo, ki smo ji pridružili še podružnico Primskovo. Zaradi te spremembe je lažje organizirati pouk v obeh zavodih, saj je število oddelkov in otrok obvladljivo,” je pojasnil kranjski župan Matjaž Rakovec.

Da bo delo lažje in boljše, se strinja tudi v.d. ravnatelja Klemen Markelj. Za njimi pa je opravljeno precej zahtevno delo. “Več mesecev smo s sodelavci, ki sem jih izbral na razpisih, poskušali po najboljših močeh postaviti novo šolo. Bilo je precej papirologije, nekaj dela pa nam še ostaja. Vodstvo šole je sicer novo, medtem ko je strokovni, učiteljski kader v večini ostal od prej.

Do 20. oktobra morajo sedaj na šoli sestaviti svet zavoda, ki bo nato objavil razpis za ravnatelja. Markelj je ob tem povedal, da razmišlja o kandidaturi.

 

Šola je popolnoma obnovljena

Stavba sedanje OŠ Janeza Puharja Kranj - Center je bila v celoti obnovljena in rekonsturirana. Obnovljeno šolo so svojemu namenu predali konec lanskega poletja. Projekt je bil vreden 6.000.000 evrov, operacijo pa sta sofinancirali Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj s slabimi 3.500.000 evrov in država z dobrimi 800.000. Preostali del je zagotovila kranjska občina iz lastnih proračunskih sredstev.

Šola je tako pridobila 8 novih učilnic, poleg tega pa še 4 oddelke vrtca. Nova pridobitev so tudi goli in koši na igrišču, igrala, klopi, mize, dva pitnika za vodo in 48 parkirnih mest. Okolica je bogatejša za več dreves, grmičevja in zelišč. Nekoliko večja je tudi telovadnica, do takrat že zaseden del poslopja pa je bil energetsko saniran.

 

Šoli je dal ime izumitelj “selfija”

Nova šola je dobila ime po Kranjčanu Janezu Puharju, prvemu slovenskemu fotografu in izumitelju ene od metod fotografije na steklo. Z izumom fotografije na steklo leta 1842 je slovensko inovativnost zapisal na svetovni zemljevid razvoja fotografske umetnosti. Bil je vsestranski raziskovalec in izobraženec, ki se je poleg svojega poklica ukvarjal z eksperimentiranjem na različnih področjih, kot so fizika, kemija, astronomija, glasba, poezija in likovna umetnost, najbolj pa ga je prevzela fotografija. Med drugim je poznan tudi kot prvi, ki je posnel tako imenovani “selfi”.

Komentarjev 1