Gorenjska
2465 ogledov

Kranj vabi na okuse kranjskih miz

Zavod za turizem in kulturo Kranj
Zavod za turizem in kulturo Kranj je s kranjskimi gostinci pripravil kulinarični dogodek, ki bo potekal od 1. do 18. junija 2023.

Tudi v Kranju letos pripravljajo lokalno obarvani kulinarični dogodek, ki bo v začetku junija zavzel šest gostiln v našem mestu. Na Okusih kranjskih miz bo od 1. do 18. junija 2023 jedilnike po enotni ceni, 26 evrov, pripravilo šest kranjskih gostincev. Osredotočili se bodo na lokalne sestavine in jih v svojem kuharskem slogu predstavili v vsej svoji lepoti.

"V Kranju v zadnjih letih delamo kar nekaj zanimivih kulinaričnih dogodkov. Letos smo tako prvič pripravili tudi dogodek Okusi kranjskih miz, ki je po vzoru podobnih destinacij. Gre za koncept, da smo k sodelovanju povabili vse dobre kranjske gostilne. Odzvalo se je 5 gostiln in ena kmetija, in sicer gostilne Rekar, Krištof, Brioni, Lakner, Matiček in kmetija odprtih vrat Pr' Končovc. Cilj je torej predstaviti vse lokalne dobrote in lokalne ponudnike, pa tudi predstaviti vse naše kranjske kuharje, šefe," pravi direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh.

 | Avtor: Peter Šalamon ŽURNAL24 Peter Šalamon ŽURNAL24

 

Sodelovalo bo 6 kranjskih gostiln

Gostilno Krištof, eno najbolj znanih v tem delu Slovenije, vodita Krištof in Tomaž Bolka, medtem ko je na čelu kuharske ekipe chef Uroš Gorjanc, ki ga je lani kulinarični vodnik Gault & Millau Slovenija imenoval za chefa tradicije. Omenjeni vodnik je gostilni letos znova podelili tri kuharske kape, Gostilna Krištof pa je omenjena tudi v Michelinovem vodniku, in sicer z zeleno deteljico in priporočilom.

Uroš Gorjanc, Gostilna Krištof | Avtor: Zavod za turizem in kulturo Kranj Uroš Gorjanc, Gostilna Krištof Zavod za turizem in kulturo Kranj

Zakonca Polenec, Barbara in Tomaž, že skoraj dve desetletji vodita kranjske Brione. Chef Tomaž Polenec obožuje lokalne okuse, ki jih – pogosto v ritmih francoske kulinarike – ponosno vpelje na elegantne krožnike. V kulinaričnem vodniku Gault & Millau Slovenija imajo Brioni oznako POP.

Tomaž Polenec, Restavracija in kavarna Brioni | Avtor: Zavod za turizem in kulturo Kranj Tomaž Polenec, Restavracija in kavarna Brioni Zavod za turizem in kulturo Kranj

Gostilno Rekar danes vodi Nejc Rekar, ki je tretja generacija gostincev v družini. Prisega na lokalne, gorenjske sestavine. Posebnost te kranjske gostilne so sladice, kajti pri Rekarju imajo tudi slaščičarsko delavnico, v kateri nastajajo Domače pite in ostale sladice.

Nejc Rekar, Gostilna Rekar | Avtor: Zavod za turizem in kulturo Kranj Nejc Rekar, Gostilna Rekar Zavod za turizem in kulturo Kranj

Prepoznavni kranjski chef Matjaž Erzar – Matiček ob nepogrešljivi pomoči partnerice Simone Virant že več kot dve desetletji vodi znano kranjski Gostilno Pr' Matičku. Chef Erzar pozna starodavne sestavine in jedi gorenjske preteklosti, hkrati pa je lovec, ki rad vrtnari – veliko večino zelenjave, ki jo postreže gostom, pridela sam. Gostilno pr’ Matičku so v kulinaričnem vodniku Gault & Millau Slovenija označili z dvema kuharskima kapama, avstrijska kulinarična revija Falstaff je Matičku dodelila dve vilici.

Matjaž Erzar, Gostilna Pr' Matičku | Avtor: Zavod za turizem in kulturo Kranj Matjaž Erzar, Gostilna Pr' Matičku Zavod za turizem in kulturo Kranj

V senci stoletnih kostanjev stoji na Kokrici pri Kranju Gostilna Lakner, kjer kuhajo malice in pripravljajo širok niz domačih jedi. Tu so v ospredju skrbno izbrane lokalne sestavine, tesno sodelovanje z gorenjskimi kmetovalci in okusi, ki očarajo.

Marjan Ovnik, Gostilna Lakner | Avtor: Zavod za turizem in kulturo Kranj Marjan Ovnik, Gostilna Lakner Zavod za turizem in kulturo Kranj

Fani Kristan se je leta 1992 kot prva v kranjski občini odločila za kmetijo odprtih vrat. Zdaj kmetijo ob pomoči mame Fani vodi sin Aleš z ženo Katarino. Pr’ Končovc večino sestavin, ki jih ponudijo gostom, pridelajo sami. Leta 2021 so prejeli okoljski certifikat Zeleni ključ (Green Key), leto kasneje še trajnostni znak Slovenia Green Cuisine. V kulinaričnem vodniku Gault & Millau so označeni s priporočilom POP.

Aleš Kristan, Kmetija odprtih vrat Pr' Končovc | Avtor: Zavod za turizem in kulturo Kranj Aleš Kristan, Kmetija odprtih vrat Pr' Končovc Zavod za turizem in kulturo Kranj

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.