Gorenjska
125 ogledov

Kranj: Za dvig bralne kulture na še višjo raven

Mestna knjižnica Kranj
Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je 23. april razglasila za svetovni dan knjig. Posvečen je spodbujanju branja, založništvu ter zaščiti avtorskih pravic in intelektualne lastnine. K temu z različnimi aktivnostmi spodbuja tudi Mestna občina Kranj, ki je letos ob svetovnem dnevu knjig vzpostavila spletno rubriko V Kranju beremo.

Mestna občina Kranj je že več let Branju prijazna občina. Konec lanskega leta je ta naziv ponovno potrdila za prihodnja tri leta. Ta naziv potrjuje in obenem spodbuja aktivnosti lokalne skupnosti za izboljšanje bralne pismenosti in kulture.

Kranjska občina je zdaj vsem aktivnostim dodala še spletno rubriko V Kranju beremo. »Z branjem si širimo obzorja in besedni zaklad, se učimo, razvijamo kreativnost, krepimo pozornost, zelo pogosto pa ob dobri knjigi še izdatno uživamo. Ena sama prostočasna dejavnost, pa toliko dobrobiti! Zato se v kranjski občini trudimo in se še bomo, da bi se bralna kultura dvignila na še višjo raven, tudi v sodelovanju z organizacijami in društvi, ki s projekti in aktivnostmi spodbujajo bralne navade. Mi smo zdaj dodali še eno svojo in verjamem, da bo zanimiva za občanke in občane: spoznali bodo ljudi, ki vodijo pomembne kranjske organizacije oziroma društva in druge zanimive Kranjčane, obenem pa dobili številne odlične bralne namige,« je povedal župan Matjaž Rakovec.

Praznovanju svetovnega dneva knjige se je pridružila tudi Mestna knjižnica Kranj. Dopoldan so tako pred stavbo knjižnice podarjali zgodbe, s katerimi so želeli popestriti prosti čas občank in občanov. V prvem nadstropju pa si lahko obiskovalci ob upoštevanju ukrepov NIJZ ogledajo knjige iz Bibliofilske zbirke in Arhiva otroškega oddelka, v drugem nadstropju pa so na ogled postavili originalni izvod restavrirane Dalmatinove Biblije z dodatki, ki so jih našli ob restavriranju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.