Gorenjska
1183 ogledov

Kranj: začetek množičnega cepljenja s tretjim odmerkom

Starejši zakonski par starejša zakonca arhiv Žurnal24
V kranjski vojašnici jutri, v sredo, 8. septembra, začenjajo cepiti starejše od 80 let s tretjim odmerkom cepiva proti covidu-19. Kot so pojasnili iz službe za stike z javnostjo pri Zdravstvenem domu Kranj, so za ta teden na cepljenje povabili prvih 510 upravičencev do tretjega odmerka.

Za  jutri, v sredo, in naslednji dan, v četrtek, ko sta v kranjski vojašnici cepilna dneva, so iz ZD Kranj skladno z nacionalno strategijo dodatno povabili na tretji odmerek starejše od 80 let, med njimi je tudi stoletnik. In sicer so 180 starejših povabili v sredo, 330 pa v četrtek.

Prihodnji teden bo mobilna enota ZD Kranj cepila stanovalce v domovih za starejše, in sicer vse, ki so dopolnili 70 let. Že do zdaj pa so imeli posebej ranljivi kronični bolniki prednost pri cepljenju s tretjim odmerkom cepiva. Pogoj za tretji odmerek cepiva oziroma upravičenost do tretjega odmerka je, da je od prejetja drugega odmerka minilo pol leta.

Škofja Loka: daleč od rekorda

V Turistično-informativnem centru na Kidričevi v Škofji Loki je danes ekipa Zdravstvenega doma Škofja Loka v štirih urah cepila 201 nenaročenega občana. To ni najnižja številka, najslabše obiskano odprto cepljenje je bilo konec avgusta, ko je prišlo le 122 občanov, medtem ko jih je bilo na julijskih odprtih cepljenjih v povprečju cepljenih okoli 500.

Kot so pojasnili iz službe za stike z javnostjo, ki skrbi za obveščanje na območjih, ki jih pokrivajo Zdravstveni domovi Kranj, Škofja Loka in Tržič, se je danes v Škofji Loki največ ljudi odločilo za cepivo Pfizer, precej tudi za Janssen, le dva pa za AstraZeneco. Naslednji odprti cepljenji v Škofji Loki bosta v torek, 14. septembra, in v torek, 28. septembra. Mobilna enota ZD Škofja Loka pa bo imela vmes, to je 22. septembra, prav tako odprto cepljenje v Gorenji vasi.

PCT pogoj tudi za obisk zdravnika

Iz službe za stike z javnostjo pri ZD Kranj, Škofja Loka in Tržič pa so danes še posebej izpostavili, da že od včeraj, ponedeljka, 6. septembra, veljajo nova pravila oziroma PCT pogoj za obisk katerekoli ambulante oziroma zdravnika. PCT pogoj velja od 12. leta naprej, masko pa mora imeti vsak od 6. leta naprej. Ta teden, torej drugi teden v septembru, sicer velja kot prehodni čas. Nadaljnja navodila, kako do zdravnika po 13. septembru,  pa sledijo kmalu, so obljubili iz piar službe.

Novost je tudi testiranje, kjer so vse kategorije doslej upravičenih do brezplačnega testiranja ukinjene. Testiranja ne plačajo le tisti z medicinskimi razlogi in potrdilom zdravnika. Kot je znano, to težavo zdaj delno rešuje samotestiranje.
Toda samotestiranje je veljavno samo kot pogoj za opravljanje dela in obiskovanje šole. Če torej želimo v kino, na koncert, v restavracijo ali športno tekmo, bomo kmalu lahko šli tja le še na podlagi QR kode.

 

Komentarjev 4
  • francek 22:30 07.september 2021.

    No poizkusni zajčki v vrsto.

  • Avatar Leon
    Leon 18:53 07.september 2021.

    Pogoj za tretji odmerek cepiva oziroma upravičenost do tretjega odmerka je, da je od prejetja drugega odmerka minilo pol leta. Zanimivo ,da imajo Hrvati tretji odmerek po OSMIH MESECIH ? Uporablja se ENAKO CEPIVO .

  • Ender3 18:00 07.september 2021.

    Saj ni res, podpišeš na lastno odgovornost, sedaj še na lastno željo. Bizarno je https://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/tretji-odmerek-cepiva-proti-covid-19-ob-branju-izjave-ki-jo-morate-podpisati-vas-bo-streslo/