Gorenjska
2024 ogledov

Kranjčane skrbi pojav angleškega seva

Peter Šalamon
Predsednik vlade Janez Janša je na včerajšnji izredni novinarski konferenci sporočil, da so tudi uradno potrdili prisotnost angleškega seva koronavirusa. Odkrili so ga pri državljanu Kosova, ki se je vrnil iz Belgije, kjer je delal za podjetje iz Kranja. Prav zaradi slednjega se je pojavil strah med številnimi Kranjčankami in Kranjčani.

Zdaj je v Sloveniji tudi uradno potrjen prvi primer okužbe z anglešekim sevom koronavirusa. Gre za državljana Kosova s začasnim bivališčem v Sloveniji, ki je delal v Belgiji za podjetje s sedežem v Kranju. Angleški sev je  med 30 in 70 odstotkov bolj nalezljiv od ostalih, po zadnjih podatkih pa naj bi bil tudi do 30 odstotkov bolj smrtonosen. To pa številne zelo skrbi.

 

Po uradni potrditvi prisotnosti angleškega seva v Sloveniji so predvsem zaskrbljeni v Kranju, saj je državljan Kosova delal za podjetje s sedežem v Kranju. Skrbi tudi, da še ni jasno, ali res ni imel drugih stikov. Ali je okuženi začasno živel in se nahajal v tem času na območju Kranja, zaradi varstva osebnih podatkov nismo izvedeli, prav tako ne, za katero podjetje je delal.

 

Kranjski župan ponovno poziva k doslednemu spoštovanju ukrepov

Kot so zapisali na Mestni občini Kranj, je bila, glede na to, da so prisotnost angleškega seva potrdili že v večini sosednjih držav, verjetnost, da bo prišel tudi k nam, velika. Župan Matjaž Rakovec verjame, da je zaradi zavedanja, da se ta sev širi hitreje in je še bolj nalezljiv, zaskrbljenost ljudi še večja. Ob tem pa dodaja: »S koronavirusom zdaj v Sloveniji živimo že skoraj leto dni in ves ta čas utrjujemo znanje in prakso, kako se z zaščitnimi ukrepi izogniti, ostati zdravi. Vsak dan tudi več vemo o virusih in nadgrajujemo ukrepe. Zato ob tem znova pozivam vse občanke in občane k njihovemu doslednemu upoštevanju: vzdržujmo razdaljo, pazimo na higieno rok in kašlja, izdatno zračimo prostore, v katerih bivamo, in se čim več gibajmo na svežem zraku. Ob tem pa se, če je le možno, izogibajmo zaprtim in slabo zračenim prostorom, v katerih se nahaja večje število ljudi. Takrat se obvezno zaščitimo s kakovostno in pravilno nameščeno masko.«

 

Po županovih besedah je zdaj na potezi stroka, da pove, kakšni so še dodatni ukrepi, ki jih lahko sprejmemo. »Držimo še naprej skupaj tako, da smo narazen in upajmo, da bo upoštevanje ukrepov, cepljenje in nenazadnje tudi toplejše vreme čim prej naredilo konec tej epidemiji, ki že res dolgo traja. A zdravje je na prvem mestu in verjamem, da nam bo skupaj uspelo premagati nastalo situacijo ter znova zadihati s polnimi pljuči,« zaključuje Rakovec.

Komentarjev 1
  • stilist 14:25 25.januar 2021.

    Rakovec je soodgovoren!