Gorenjska
1084 ogledov

Kranjčani bodo lahko krepili vseh šest temeljnih gibalnih sposobnosti

Mestna občina Kranj
Na Planini 3 v Kranju, točneje na Trgu Rivoli poleg otroškega igrišča, so prejšnji teden začeli z gradnjo večjega kolesarskega poligona, ki bo namenjen različnim ciljnim skupinam. Dela bodo predvidoma zaključena prihodnji teden. Občina pa bo zgradila še enega na Planini 1.

Mestna občina Kranj želi poskrbeti za mlajše kolesarje in tudi tiste, ki bi radi utrdili svoje gibalne sposobnosti, saj so začeli z gradnjo še enega tako imenovanega pumptracka. Potem ko so ga že postavili v Britofu, sedaj gradijo še enega na Planini 3. Pumptrack poligoni imajo izredno pomembno vlogo v prvih fazah razvoja kolesarjenja, saj uspešno aktivirajo in povezujejo mlade kolesarje. Na zabaven in družaben način razvijajo in krepijo vseh šest temeljnih gibalnih sposobnosti - moč, hitrost, gibljivost, ravnotežje, koordinacijo in preciznost. S tem ustvarjajo pomembne in zdrave temelje za bodoči razvoj kolesarjenja v Sloveniji.

 | Avtor: Mestna občina Kranj Mestna občina Kranj

Nov grbinasti poligon ali pumptrack v Kranju se bo raztezal na približno 500 m2, vozne površine bo dobrih 190 m2, najvišja točka bo 1,3 metra nad tlemi, sestavljen pa bo iz zaobljenih grbin in zavojev, ki bodo med seboj ritmično povezani v krožno celoto. " Namenjen bo različnim ciljnim skupinam, tako otrokom kot mladini, saj bo primeren za vse velikosti koles, rolke, rolerje in skiroje. Prihodnje leto pa bomo nekoliko manjšega zgradili še na Planini 1. Umeščen bo na zelenico poleg obstoječega fitnesa na prostem in igrišča za prstomet. To je med Ulico Nikole Tesle in Gorenjskega odreda," je ob tem povedal kranjski župan Matjaž Rakovec.

Iščejo ime

Mestna občina Kranj je prvi večji pumptrack zgradila leta 2018 v Britofu in takrat so občani na občinski Facebook strani sodelovali s predlogi, kako bi ga lahko poimenovali. Tudi zdaj pozivajo k sodelovanju, da novo športno pridobitev na Planini primerno poimenujejo. Ime bo nato zapisano tudi na informativni tabli z navodili za varno uporabo poligona, ob tem bo še slika škrata Krančka z lupo. Ime je lahko povezano s krajem oziroma kakšno specifično značilnostjo tega dela Planine, kjer nastaja pumptrack, z veščinami, ki jih prinaša tovrstna športna dejavnost oziroma s katerokoli asociacijo, ki se poraja ob omembi pumptracka. Edino navodilo oziroma omejitev je, da mora biti ime čimbolj kratko, sicer pa sodelujoče prepuščajo domišljiji oziroma kreativnosti. Predloge bodo zbirali do ponedeljka, 9. novembra do 11. ure, prek Facebook strani Mestne občine Kranj ali na e-naslovu krpovej@kranj.si. Avtorju izbranega predloga se bo občina tudi simbolično zahvalila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.