Gorenjska
1010 ogledov

Kranjčani na referendumih podprli spremembe meja krajevnih skupnosti

Mestna občina Kranj
Kranjski volivci so na območju štirih krajevnih skupnosti ob nedeljskem drugem krogu županskih volitev odločali tudi o spremembi meja svojih krajevnih skupnosti. Volivci so na svetovalnih referendumih obe pobudi podprli.

Po še neuradnih podatkih je na svetovalnem referendumu za ugotavljanje interesa občanov krajevne skupnosti Bratov Smuk in Primskovo o spremembi območja obeh krajevnih skupnosti glasovalo 28,22 odstotka volilnih upravičencev. Predlog je podprlo 72,5 odstotka volivcev. Še bolj prepričljiv je bil izid svetovalnega referenduma za ugotavljanje interesa občanov krajevne skupnosti Planina in Huje za združitev obeh krajevnih skupnosti v krajevno skupnosti z imenom Krajevna skupnost Planina - Huje. Glasovalo je 21,73 odstotka volivcev. Predlog je podprlo 80,68 odstotka volivcev.

Kot so za STA pojasnili na Mestni občini Kranj, so omenjeni rezultati obeh referendumov še neuradni. Poročilo o izidu glasovanja bo uradno objavljeno po sprejemu na seji občinske volilne komisije, ki bo v sredo popoldan. V četrtek bodo rezultate tudi uradno objavili na spletni strani občine.

Prvi referendum so izvedli, ker se prebivalci strnjenega naselja Planina 3 želijo odcepiti od krajevne skupnosti Primskovo in se priključiti h krajevni skupnosti Bratov Smuk, kjer imajo podobno družbeno in bivanjsko problematiko, medtem ko je ta v preostalem delu krajevne skupnosti Primskovo precej drugačna.

Svetovalni referendum na območju krajevnih skupnosti Planina in Huje pa so izvedli zaradi predlagane združitve. V obeh krajevnih skupnostih, ki že zdaj delujeta v istih prostorih, namreč ugotavljajo, da bi bilo najbolj smotrno, da se zaradi uresničevanja skupnih interesov in ciljev združijo v skupno krajevno skupnost Planina - Huje.

Izid obeh svetovalnih referendumov sicer ni zavezujoč. Naslednja faza pri uresničitvi sprememb meja krajevnih skupnosti pa je sprememba statuta, s katero se ukine ožji del občine oziroma spremeni njegovo območje, kar mora prej potrditi še kranjski mestni svet. Sprememba statuta začne veljati šele po izteku mandata organom upravljanja ožjega dela mestne občine, to je svetov krajevnih skupnosti Bratov Smuk, Primskovo, Planina in Huje, ki so bili izvoljeni na letošnjih lokalih volitvah za obdobje 2022-2026. Nove meje navedenih krajevnih skupnosti se tako lahko uveljavijo šele konec leta 2026, so še pojasnili na občini.

Komentarjev 1
  • popokatopetl 16:41 07.december 2022.

    Čudno da niso rajši naredili nove občine...