Gorenjska
78 ogledov

Kranjčani ne bodo več trenirali v temi

stadion Kranj M. P. Stadion Stanka Mlakarja
Najmodernejši reflektorji nad stadionom vgrajeni že spomladi, zdaj lahko zasvetijo.

Mestna občina Kranj je dobila pravnomočno uporabno dovoljenje za razsvetljavo nogometnega igrišča in stadiona Stanko Mlakar v Kranju. Gre za velik korak kranjskega športa, saj se bodo z novo razsvetljavo izjemno izboljšale razmere za treninge in tekme številnih, ki trenirajo na kranjskem stadionu – predvsem je govora o atletih in nogometaših kranjskega Triglava in atletih Atletskega kluba Kranj, ki tam preživijo obilico časa, pa tudi vseh ostalih športnikih in ljubiteljih športa iz okolice Kranja.

Velik korak za kranjski šport

Problem pomanjkanja sodobnih reflektorjev nad kranjskim stadionom je bil že dlje časa pereč problem, ki pa je vendarle dobil svojo rešitev – ustrezno razsvetljen stadion so težko pričakali nogometaši kranjskega Triglava, poudarja Jure Gortnar, predsednik Nogometnega kluba Triglav Kranj: »Razsvetljava nad kranjskim stadionom je bila zelo zaželena že nekaj let, saj je bil Kranj eno izmed redkih mest brez razsvetljenega stadiona, zato je to velik korak naprej za kranjski šport. S tem velikim infrastrukturnim napredkom smo se povzpeli lestvico višje.« Neustrezna osvetljenost je doslej nogometašem onemogočala treninge in tekme po urah, ko je stadion zajela tema. Odslej se bodo z Zavodom za šport Kranj lahko dogovarjali za nove termine, teh pa bo občutno več, dodaja Gortnar.

Navdušeni tudi atleti

Nova svetlobna urejenost bo velik plus tudi za atlete, predvsem v popoldanskih terminih v zimskem času, ko stadion zajame tema že pred 16. uro – takrat pa običajno ravno pričenjajo s treningi. "Vesel sem, da smo dobili novo razsvetljavo, ki nam bo zelo pomagala predvsem pozimi, ko se kmalu stemni. Odslej ne bo osvetljen le del steze pod tribuno, ampak celotna steza, kar nam bo olajšalo treninge," je nad novostjo navdušen 400-metraš Rok Ferlan, atlet kranjskega Triglava. 

Z novimi reflektorji bo lahko bolje zaživelo tudi atletsko tekmovalno vzdušje, se veseli trener v Atletskem klubu Triglav Kranj Matjaž Polak: "Na stadionu bomo lahko organizirali tudi vsa večja tekmovanja, državna prvenstva pod reflektorji." Doslej se je na kranjskem stadionu vsakoletno, letos že 26. leto, odvijal le en večji miting: Memorial Vučko, ki se ga je letos udeležilo prek 600 atletov in atletinj. 

Skupno kar 176 reflektorjev

Kranjski stadion štirje 47-metrski stebri krasijo že od marca letos, vsak izmed njih pa vsebuje 44 LED reflektorjev – skupno svetlobo zagotavlja kar 176 reflektorjev. Projekt se je začel izvajati že oktobra 2019, dva meseca po prejemu gradbenega dovoljenja, od marca do konca maja zaradi epidemioloških ukrepov nekoliko zastal, nato pa so se dela intenzivno nadaljevala do pred kratkim, ko so bili reflektorji pripravljeni na prižig.

Priklop se je izvedel skladno z zahtevami UEFA na elektroenergetsko omrežje in diesel elektro agregat, ki bo zagotavljal določen nivo osvetlitve nogometnega stadiona in atletske steze v primeru izpada električne energije. Kar milijon evrov vreden projekt je bil financiran s podporo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Nogometne zveze Slovenije in Fundacije za šport. 
Kranjski stadion je sicer trenutno v postopku temeljite prenove – poteka menjava tartana, ki je bila nujno potrebna že dlje časa. Dela bodo predvidoma končana v drugi polovici avgusta.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.