Gorenjska
732 ogledov

Kranjska kulinarična tradicija je zelo bogata

Visit Kranj
Mestna občina Kranj je pod okriljem Zavoda za turizem in kulturo Kranj z letošnjim letom pristopila k projektu Evropska gastronomska regija 2021, ki ga skupaj z različnimi partnerji vodi Slovenska turistična organizacija. Projekt je izjemnega pomena za razvoj in promocijo nacionalne kulinarike in gastronomije, močno pa prispeva tudi k prepoznavnosti Slovenije v Evropi in svetu.

Nosilec projekta Evropska gastronomska regija 2021 (EGR), katerega namen je razvoj destinacijske kulinarike in gastronomije, je v Kranju Zavod za turizem in kulturo Kranj (ZTKK). Zadal si je pet osrednjih vodil gastronomskega razvoja s poudarkom na trajnostni naravnanosti. Želijo si povezati gastronomsko ponudbo destinacije v celotni verigi – od pridelovalcev, ponudnikov, trgovcev do končnega potrošnika, domačinov in obiskovalcev. Poskrbeli bodo za promocijo lokalne ponudbe in dogodkov, vezanih na gastronomijo ter jo nadgrajevali z izobraževanjem, novimi produkti in doživetji kot tudi ustvarjali novo ponudbo. Ob vsem tem bodo še ozaveščali tako ponudnike kot potrošnike o trajnostnih načelih, kot so pomen lokalne gastronomije in lokalne ponudbe s poudarkom na lokalnih dobavnih verigah, povezovanje kmetijstva in turizma, zmanjševanje odpadne hrane in odpadkov tako v gostinskih obratih kot v nastanitvenem sektorju in odgovorno uživanje hrane.

»Kranj kot celota ima še veliko priložnosti na področju razvoja gastronomije, čeprav trenutno ni na zemljevidu tovrstnih vidnejših destinacij. Zavod za turizem in kulturo Kranj je ob aktivnostih Evropske gastronomske regije 2021 zastavil odločne korake na poti k izboljšanju tovrstne ponudbe. Pričakujemo lahko, da se s pomočjo letošnjih gastronomskih aktivnosti STO in partnerjev projekta tudi Kranju obetajo bolj odmevni kulinarični časi,« poudarja Polona Abram, koordinatorka projekta EGR na Zavodu za turizem in kulturo Kranj

 

Kranjsko na krožniku

»Naše lokalne kmetije, restavracije in gostilne ponujajo kranjske okuse v tradicionalnih in sodobnih jedeh, pridelkih in izdelkih. Kranjčani smo znani po dobri kaši, zabeljenih žgancih in štrukljih, sočnem zelju in kranjskih klobasah. Aktivni oddih na kranjskem podeželju lahko gostje povežejo z obiskom kranjske gostilne in z veseljem se bodo vračali k nam,« pa pravi direktor ZTKK Klemen Malovrh. Ob tem izpostavlja še posebno publikacijo »Kranjsko na krožniku - Dobrote in okusi podeželja«, ki so jo izdali v okviru projekta. »Naša kulinarična knjižica je dobra sopotnica in navdih za kuharske podvige. Skozi njo se lahko sprehodite, kot bi brali jedilnik ali kulinarični vodnik. Recepte so nam zaupali odlični kuharski mojstri iz Gostilne Krištof, prejemnice Michelinovega krožnika in priznanja za trajnost, iz Doma na Joštu in s kmetije Pr' Končovc, trije najbolje ocenjeni gostinci v okolici Kranja po oceni VIVI — Šole okusov.«

 | Avtor: Visit Kranj Visit Kranj

Tega, da je Kranj poseben tudi na kulinaričnem področju, se zaveda tudi kranjski župan Matjaž Rakovec. »V kranjski kulinarični tradiciji je veliko posebnosti, ki jih imamo Kranjčani radi na krožnikih že stoletja. Še danes na vsakem koraku zadiši po kranjski klobasi. To je oboževal že avstrijski cesar. Za sladico pa ni boljšega od kranjskih štrukljev, ene najbolj prepoznavnih slovenskih jedi, ki jo pri nas pripravimo čisto po svoje. Kranj ponuja edinstven preplet mestnega in podeželskega. Ponosni smo, da se naš značaj kaže tudi v lokalni kulinariki,« pravi Rakovec.

V tem letu se bo tako na krožnikih – če bodo le dopuščale epidemiološke razmere – ponujalo marsikaj kranjskega. Občani bodo lahko informacije o novostih na tem področju, možnostih sodelovanja, vabila z izzivi in na poskušnjo dobrot, ki jih ponuja destinacija Kranj, spremljali na spletni strani ZTTK in na njegovih družabnih omrežjih. Dva večja dogodka pa se obetata jeseni, in sicer oktobra Festival piva in kranjske klobase, novembra pa tradicionalna Vinska pot v Rovih pod starim Kranjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.