Gorenjska
75 ogledov

Kranjska občina postaja še bolj zelena

Nov drevored v Kranju Mestna občina Kranj Septembra 2020 sta predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čizmić (levo) in kranjski župan Matjaž Rakovec na Primskovem zasadila dva od 18 lipovcev. Mercator je tedaj podprl nakup in zasaditev 13 dreves, pet pa so jih kupili in zasadili na stroške Mestne občine Kranj.
Kranj postaja vse bolj zeleno mesto. V občini je bilo v zadnjem času tako poskrbljeno za kar nekaj novih zelenih površin. Na Osnovni šoli Staneta Žagarja se tako zaključuje izgradnja zelene strehe, občina pa bo poskrbela še za nekatere druge nove ozelenitve. Med drugim v sodelovanju z Mercatorjem nastaja tudi nov drevored ob vpadnici v Kranj.

Kranjski župan Matjaž Rakovec in predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čizmić sta ob odprtju prenovljenega Hipermarketa Mercator na Primskovem zasadila dve od skupno 18 lipovcev, ki jih bodo jeseni kot drevored zasadili ob mestni vpadnici pri krožnem križišču Primskovo. Število 18 ni bilo izbrano naključno. Toliko let je namreč Mercator že na Primskovem in v čast obletnici je podprl nakup in zasaditev 13 dreves, medtem ko bodo ostalih pet zasadili na stroške kranjske občine. »Te družbeno odgovorne poteze Mercatorja, da ob mestni vpadnici zasadi drevored, smo v Mestni občini Kranj zelo veseli in se zahvaljujemo, da se je ob svoji polnoletnosti obstoja v Kranju odločil za donacijo in nasad dreves. Vsako dodatno drevo pomeni več zelenja, boljši zrak, več sence, skratka bolj prijetno in kakovostno bivanje. Novi drevored sovpada s še drugimi ozelenitvami, ki jih načrtujemo v naši občini. S tem vzpostavljamo vse bolj zeleno okolje, kar je skladno tudi z novimi smernicami Evrope,« je ob tem povedal kranjski župan Matjaž Rakovec.

Še bolj zeleni Kranj

Lani so v Mestni občini Kranj posadili 77 dreves, letos, v spomladanskem času, pa še 46. Najugodnejši čas za sajenje pa šele prihaja, saj se drevesa praviloma sadijo v jesenskem času. Sicer pa so za veliko ozelenitve poskrbeli pri Podružnični šoli Center, na Osnovni šoli Staneta Žagarja pa se zaključujejo dela za ozelenitev strehe, medtem ko je streha bodočega Centra za trajnostno mobilnost že zelena.

Naslednja zelena streha bo po načrtih garažna hiša na Zlatem polju v okviru projekta Severna vrata. Prav tako na Zlatem polju je predvidenih več zasaditev in zelenih površin ob parkirišču P+R ob koncu leta 2021 oziroma najpozneje v sredini leta 2022. Do takrat naj bi bil urejen že tudi novi mestni park, Park Janeza Bleiweisa, med sedanjo avtobusno postajo in zdravstvenim domom. Tudi drugod po mestu in okolici v prihodnje v sodelovanju s stroko načrtujejo več zelenih zasaditev.

Komentarjev 1
  • Avatar praufo
    praufo 20:01 07.september 2020.

    še dobro, da komu pade v glavo, da je potrebno posadit kakšno drevje ... res izvrsten um, ki prekaša samega ajnštajna ... tile mojstri so celo cvajštajni ... genialno ... drevo ... manjka samo še klopca pod drevesom za bolšo ...prikaži več meditacijo in razsvetlenje