Gorenjska
77 ogledov

Kranjska občina poziva ljudi k spoštovanju ukrepov

Mestna občina Kranj
Za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom je danes stopila v veljavo omejitev gibanja med občinami. V pričakovanju dneva spomina na mrtve na Mestni občini Kranj občanke in občane pozivajo k obisku grobov v dnevih pred praznikom, da bi se izognili gneči in prenosu okužb. Hkrati pozivajo mlade, ki se kljub naglemu porastu okužb zbirajo na igriščih in kršijo odlok o omejitvi zbiranja, naj začasno opustijo kontaktne športe in se usmerijo k individualni vadbi.

Prehajanje občinskih meja je od danes prepovedano, z nekaj izjemami. Med slednjimi je tudi nujno vzdrževanje groba. Prehod občinskih meja je v tem primeru dovoljen le posamezniku, ne pa tudi družinskim članom. Upravičenost mora izkazati z dokazilom. Iz Komunale Kranj vse najemnike grobov obveščajo, naj kot dokazilo uporabijo račun za najem groba, saj posebnih potrdil ali obvestil ne bodo izdajali. Ker se bliža dan spomina na mrtve, na Mestni občini Kranj občanke in občanke pozivajo, naj grobove obiščejo že v dneh pred praznikom in se s tem izognejo gneči.

Na Mestni občini Kranj, ki velja tudi za občino športa, spodbujajo občanke in občane h gibanju in s tem h krepitvi imunskega sistema. Hkrati pa opozarjajo, da se zaradi resnosti situacije odpovedo kontaktnim športom in za nekaj časa usmerijo k individualni vadbi, pri kateri posamezniki lahko vzdržujejo varno razdaljo do drugih. Prav tako velja poziv vsem, ki se na javnih površinah zgolj družijo v večjih skupinah ob klepetu, naj za nekaj časa te aktivnosti opustijo. Policija in redarji bodo v teh dneh poostrili nadzor na najbolj izpostavljenih točkah, kjer se ljudje družijo v večjih skupinah.

Kranjska občina je ob zaprtju vrtcev poskrbela tudi za varstvo otrok tistih staršev, ki so bodisi v službi, bodisi delajo od doma in nimajo druge možnosti za varstvo. Dežurno varstvo je urejeno v Kranjskih vrtcih za vse predšolske otroke, ki obiskujejo vrtce v kranjski občini, tudi za vrtce pri osnovnih šolah in zasebne vrtce. Vanj sprejemajo vse otroke, ki imajo potrdilo delodajalca obeh staršev, s katerim izkazujeta upravičenost do nujnega varstva otrok. Prav tako so starši dolžni podpisati izjavo, da otrok ne kaže bolezenskih znakov. Trenutno je v varstvu manj kot 70 otrok. Odprta je enota Najdihojca, v kateri deluje 12 oddelkov. Skupine otrok se ne združujejo, število otrok v oddelkih se v povprečju giblje med štiri in osem.

V Zdravstvenem domu Kranj so vzpostavili psihosocialno telefonsko pomoč v času epidemije covid-19. Svetovalke so na voljo za pogovor vsak delovni dan med 8. in 12. uro ter med 16. in 18. uro popoldne. Občani lahko pokličejo na telefonsko številko 030 450 664 ali 030 450 665 ter se o svojih težavah pogovorijo z izkušenimi svetovalkami. Brezplačno terapevtsko pomoč v teh dneh ponuja tudi PSIHOTERAPIJA HIŠKA. Klice sprejemajo na 041 449 908 med 17. in 19. uro ter e-naslovu: stik@psihoterapija-hiska.si.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.