Gorenjska
947 ogledov

Kranjska občina se pripravlja na stroge ukrepe

Peter Šalamon
V Kranju vsak dan beležijo več okužb z novim koronavirusom. Skoraj vsak dan je Mestna občina Kranj po številu novoodkritih okužb na drugem mestu v državi. Kot ob tem zagotavljajo na občini, bodo sledili vsem priporočilom in odlokom vlade, vsak dan pa se dobi tudi posebna ekipa, ki razpravlja o morebitnih dodatnih ukrepih.

Po Sloveniji se nezadržno širi okužba z novim koronavirusom. Na prvem mestu po okuženih na 100.000 prebivalcev je Gorenjska. Največ novo odkritih primerov beležijo v Mestni občini Kranj. Po dnevnm številu potrjenih pozitivnih testov se skoraj vsak dan uvršča na drugo mesto v državi. Včeraj so tako v Kranju potrdili 34 novookuženih, skupaj pa je trenutno aktivnih 204. Vsi ti podatki skrbijo tudi občinsko oblast. "Dnevno spremljamo te zadeve, kaj se dogaja. Včerajšnja novinarska konferenca predsednika vlade je dala jasno vedeti, da je vrag vzel šalo, da smo se mogoče malo preveč opustili in da seveda sedaj so posledice tukaj. Verjetno viška še nismo dosegli, se pa v Mestni občini Kranj že pripravljamo. Mi imamo dnevno sestanke, da vidimo, kaj bo in je potrebno narediti, predvsem pa je treba obvestiti občanke in občane, da je število okuženih res veliko in da naj poskrbijo za lastno varnost in seveda za varost vseh skupaj, naj sledijo navodilom NIJZ, vlade in tistim, ki jih bomo dali tudi v Mestni občini Kranj," ob tem pravi župan Matjaž Rakovec.

Občina zaenkrat še ne načrtuje dodatnih ukrepov

Mestna občina Kranj za enkrat še ne razmišlja o uvedbi dodatnih ukrepov. Kot pravi župan Rakovec, bodo najprej pregledali, kako se bo situacija spreminjala in zaostrovala. "Jaz mislim, da smo že pri prvi epidemiji zelo dobro odreagirali, počakali, da se situacija razjasni. Potem smo pripravili pomoči in tiste, ki smo jih bili sposobni dajati, tudi uveljavili. Zaenkrat bomo sledili vladnim ukrepom. Lahko pa povem, da smo se v občinski upravi odločili, da bi bilo dobro, da vsaj tretjina zaposlenih dela od doma, predvsem tam, kjer je v eni pisarni več ljudi, predvsem zato, da v primeru, če nekdo zboli, ga lahko drugi nadomesti," še pravi Rakovec. Sicer pa so prilagodili tudi delo same občinske uprave z občani. Prihodnji teden bodo tako začeli z naročanjem po telefonu.

Novi ukrepi skrbijo najbolj prizadete panoge

Novi ukrepi prinašajo sicer številne omejitve. Tako bodo od jutri naprej odpadle vse predstave Prešernovega gledališča Kranj. Direktorico Mirjam Drnovšček sicer veseli, da bodo vaje lahko potekale še naprej nemoteno. Po naših informacijah pa je skoraj gotovo, da letos ne bodo izpeljali jubilejnega, 50. Tedna slovenske drame.

Prireditve bodo v prihodnjem tednu na drugačen način izvedli tudi v Mestni knjižnici Kranj. Kot so nam povedali, jih bodo skušali izvesti na daljavo preko videokonferenčnega sistema.

Zapiranje skrbi tudi kranjske gostince in lastnike fitnesov. Kot so nam povedali, bo to močno vplivalo na njihovo poslovanje, zato pričakujejo pomoč s strani države. Nekateri pa ob tem že razmišljajo tudi o zaprtju svojih dejavnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.