Gorenjska
290 ogledov

Kranjska občina želi naziv Občina po meri invalidov

Mestna občina Kranj
Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec je danes skupaj s predstavniki Zveze delovnih invalidov Slovenije in Medobčinskega društva invalidov Kranj podpisal dogovor o vključitvi občine v projekt za pridobitev listine Občina po meri invalidov.

Mestna občina Kranj (MOK) se zaveda zahtevnosti potreb in pravic invalidnih oseb ter dolžnosti pri različnih projektih upoštevati zakonitosti, ki invalidom olajšajo vsakodnevno življenje. Med drugim želi skupaj z Medobčinskim društvom invalidov Kranj z aktivnim pristopom pridobiti naziv Občina po meri invalidov. S tem namenom sta v preteklih mesecih nastala dva dokumenta, in sicer analiza trenutnega položaja invalidov in akcijski načrt do leta 2025.

Oba omenjena dokumenta je že potrdil Mestni svet, danes pa je župan Matjaž Rakovec skupaj s podpredsednikom Zveze delovnih invalidov Slovenije Ivanom Kostrevcem in predsednikom Medobčinskega društva invalidov Kranj (MDI) Janezom Zelnikom podpisal dogovor o vključitvi MOK v projekt za pridobitev listine Občina po meri invalidov. Pridobitev naziva bo MOK uvrstila med občine, ki načrtno, po korakih, izboljšujejo stanje oziroma odpravljajo ovire, s katerimi se srečujejo invalidi.

»Invalidi so pomemben del naše družbe in zato delamo na večjih prilagoditvah za lažje vsakdanje delovanje te ranljive skupine ter se zavzemamo, da bi postali Občina po meri invalidov. Na podlagi tega naziva bi bolj sistematično lahko poskrbeli zanje. Imenoval sem tudi delovno skupino s 15 člani, v kateri je pet predstavnikov MOK, sedem predstavnikov nevladnih organizacij in trije predstavniki vladnih organizacij; Center za socialno delo, Zavod za zaposlovanje in Varstveno delovni center Kranj. Veselimo se naslednjih premikov,« je ob podpisu dogovora o vključitvi občine v projekt povedal župan Matjaž Rakovec. MOK si bo v projektu prizadevala za odpravo gradbenih in konstrukcijskih ovir, zaposlovanje in zagotavljanje socialne varnosti invalidov, informiranje javnosti o problematiki ter delovanje invalidov na različnih področjih, kot sta kultura in šport.

Podpredsednik Zveze delovnih invalidov Slovenije Ivan Kostrevc je razkril, da so letos kandidatke za pridobitev naziva Občina po meri invalidov štiri. »Lokalne skupnosti vse bolj razumejo specifične potrebe invalidov. Iskrene čestitke vsem, ki ste aktivno vključeni v projekt, za dosežke in odgovornost, ki jo prevzemate pri ustvarjanju možnosti socialnega vključevanja in nediskriminacije invalidov,« je povedal.

Da sta se povezanost in sodelovanje med MOK in MDI Kranj v zadnjih letih okrepili, je poudaril tudi Janez Zelnik, predsednik MDI Kranj. »Oktobra  2020 je društvo poslalo pisno pobudo županu, da se MOK vključi v kandidaturo za pridobitev listine. Med epidemijo covida-19 smo izvedli okroglo mizo s predstavniki, ki se srečujejo s problematiko invalidov, in invalidskimi organizacijami na območju MOK, prav tako je bila izvedena seja koordinacije invalidskih organizacij. Veliko težav, ki smo jih izpostavljali, se je že odpravilo. Hvaležni smo, da se je MOK vključila v projekt, saj smatramo, da je že mnogo naredila za korist invalidov in jim s tem olajšala ter popestrila življenje v občini, v kateri živijo,« je dejal ob podpisu dogovora.

Komentarjev 1
  • Tammy_Khang 11:18 02.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎