Gorenjska
4666 ogledov

Kranjski mestni svet prvič razrešil predstavnika v svetu zavoda

Osnovna šola Jakoba Aljaža Kranj
Na prvi letošnji redni seji so se zbrali kranjski mestni svetnice in svetniki. Ob začetku seje so med drugim razrešili predstavnika lokalne skupnosti v svetu zavoda Osnovna šola Jakoba Aljaža Kranj Elvisa Brandića.

O razrešitvi Elvisa Brandića bi morali kranjski mestni svetniki že razpravljati na decembrski seji, a so točko prestavili na prvo sejo v letu 2022, saj so prepozno povabili Brandića na samo sejo, da bi predstavil svoje stališče. Spomnimo, Brandić je ob zadnjih zaostritvah za zajezitev širjenja virusa sars-cov-2 v šolah pozval k nespoštovanju sprejetih ukrepov. Po njegovih besedah je dobil tudi precej klicev ogorčenih staršev, ki naj bi grozili s tožbami. Ob tem pa naj bi aktivno pozival starše, ki nasprotujejo testiranju in nošenju mask, da podajo pisno izjavo zoper učitelje. Pozival je starše, naj učiteljem, razrednikom in ravnateljici šole pošiljajo izpolnjene opomine o kazenski ovadbi. Ob tem je starše tudi pozval, naj ne podpisujejo nobenih izjav s strani šole.

Pod zahtevo za razrešitev Brandića se je podpisalo 17 svetnic in svetnikov, podobno pismo pa so na občini prejeli tudi s podpisi večine članov sveta. »Kot predstavnik sveta zavoda g. Brandić izvaja pritisk nad zaposlenimi ter jim celo grozi z odškodninskimi in kazenskimi tožbami, kar je povsem nedopustno in v navskrižju z interesi lokalne skupnosti. Učitelji in ravnatelji zgolj upoštevajo zakonodajo in zato nikakor ne smejo biti ustrahovani s strani članov Sveta zavoda. Več kot evidentno je, da je gospod Brandić grobo kršil svoja pooblastila, izkoristil svoj položaj in deloval v nasprotju z interesi lokalne skupnosti,« je povedala ena od podpisanih svetnic za razrešitev Ana Černe (Levica).

Na seji je spregovorila tudi predsednica sveta OŠ Jakoba Aljaža Milena Ristić, ki je prav tako izpostavila, da morajo upoštevati navodila vlade. »Učitelji smo javni uslužbenci in smo dolžni slediti odlokom vlade. Ne moremo se strinjati, da posamezniki svoja prepričanja lomijo na plečih svojih otrok. Dobro smo poskrbeli za vse učence, ki se niso smeli testirati, pogovorili smo se tudi s starši, med drugim tudi z gospodom Brandićem. Kljub temu so se nad nami učitelji in ravnateljico dogajale agresije. Prepričana sem, da moramo iskati rešitve mirno in brez agresije. Povedati moram, da je bilo zelo neprijetno,« je med drugim povedala Ristićeva, ki je ob tem dodala, da so se grožnje nadaljevale tudi v letošnjem letu.

Na sejo so povabili tudi Elvisa Brandića, ki pa se tokrat povabilu ni odzval. Je pa svoje stališče obrazložil pisno. »Prepričan sem, da sem deloval v dobro učencev OŠ Jakoba Aljaža in njihovih staršev. Menim, da predstavnik lokalne skupnosti v svetu zavoda ne pomeni predstavnika župana ali oblasti, temveč predstavnik občanov. In z dosedanjim delom sem predstavljal voljo velikega števila občanov, Nisem storil nič nezakonitega ali kakor koli moralno spornega,« je v obrazložitvi zapisal Brandić.

Bradnića je za člana sveta predlagala sedanja svetniška skupina Resni.ca. Na seji ga je tako v bran vzel vodja slednje Zoran Stevanović. »Vse povezano s covidom je spolitizirano in tudi to je. Politika delitev in lažna politična korektnost sta nas pripeljala v obdobje negativnega etiketiranja. Ko nekdo nima argumentov proti drugemu, ga namreč začne etiketirati. In prav to lepljenje negativnih etiket se sedaj dogaja Elvisu. Elvis je odličen predstavnik in občine in član zavoda. Deloval je vedno zavzeto, v prostem času je celo belil učilnice, se neprestano pogovarjal z ljudmi o potrebah šole in učencev. Ljudje ga imajo radi in zato so se nanj tudi obračali, tudi ko se niso strinjali z novimi ukrepi v šolah. Teh ljudi je bilo bistveno več, ki pa niso želeli izpostavljati svojih otrok. In Elvis je vse, kar je počel to, da je prenašal sporočila in voljo staršev. On je predstavnik občine in ne oblasti in zato sem zelo ponosen nanj,« je izpostavil Stevanović.

Za razrešitev Bradića kot predstavnika lokalne skupnosti v svetu javnega zavoda OŠ Jakoba Aljaža je po poslovniku moralo glasovati dve tretjini svetnic in svetnikov, kar pomeni 22. Na seji je bilo prisotnih 30 svetnikov, za razrešitev jih je glasovalo 24, 1 je bil proti. Tako so Brandića na koncu s potrebnim številom glasov razrešili.

Komentarjev 1
  • Mildred_Smith 13:58 03.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎