Gorenjska
586 ogledov

Kranjski mestni svet z županom zakorakal v nov mandat

Peter Šalamon
Kranjski mestni svetnice in svetniki, ki so bili izvoljeni na letošnjih lokalnih volitvah v mestni svet, so se zbrali na konstitutivni seji in potrdili mandate župana in svetnikov.

Kranjski mestni svet sestavlja 33 svetnic in svetnikov. V novem mandatu bo sedelo 16 svetnic in 17 svetnikov. Na letošnjih volitvah je največ svetnikov osvojila stranka SD. V mestnem svetu jih sedaj sedi 7, in sicer Manja Zorko, Janez Černe, Nataša Majcen, Sebastjan Gubič, Nada Bogataj Kržan, Mitar Vujinović, namesto Matjaža Rakovca, ki je bil izvoljen za župana, pa Doroteja Osterman.

Na drugo mesto se je uvrstilo Gibanje Svoboda. V mestnem svetu imajo 6 svetnic in svetnikov. V novem mandatu tako v njem sedijo Maj Fritz, Sandra Gazinkovski, Rok Igličar, Nada Sredojević, Ivica Bobolinski in Nina Šmid. Nekaj glasov manj kot Gibanje Svoboda je na tokratnih lokalnih volitvah dobila SDS. V mestnem svetu jih v novem mandatu zastopa 6 svetnic in svetnikov. V svoje stolčke so tako sedli Ivo Bajec, Saša Kristan, Branko Grims, Andreja Valič Zver, Bojan Homan in Nataša Jenkole.

Stranko Resni.ca v novem mandatu zastopa 5 svetnic in svetnikov, in sicer Zoran Stevanović, Ana Pavlovski, Neven Polajnar, Gordana Grobelnik in Gašper Peterc. Irena Dolenc, Jure Bohinec in Vlasta Sagadin zastopajo NSi v kranjskem mestnem svetu v novem mandatu. Na volitvah so namreč dobili 3 mandate.

Stranka Več za Kranj je dobila 2 mandata. V mestnem svetu jo tako zastopata Boris Vehovec in Sonja Mašić. Stranka Povezane lokalne skupnosti je na volitvah prav tako dobila 2 mandata. V mestnem svetu njene barve zastopata Tomaž Ogris in Jure Šprajc, ki se je v mestni svet prebil s pomočjo preferenčnih glasov. V kranjskem mestnem svetu v naslednjem mandatu sedita še svetnica Ana Černe iz Levice in Igor Velov iz Liste za razvoj Kranja.

Na današnji konstitutivni seji so tako novi svetnice in svetniki potrdili rezultate volitev ter mandate svetnikov in novoizvoljenega župana. V drugem krogu je, kot je znano, z več kot 70-odstotno podporo volivk in volivcev nov mandat dobil Matjaž Rakovec.  Premagal je Iva Bajca, ki je v novem mandatu mestni svetnik SDS. Po ugotovitvi o izvolitvi župana je tako novoizvoljeni stari župan tudi slovesno prisegel.

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

»Izredno sem vesel, da so Kranjčanke in Kranjčani prepoznali, da smo v preteklih štirih letih res ogromno naredili za Kranj in da imamo še veliko projektov v realizaciji. Tako da verjamem, da bo ta drugi mandat še uspešnejši. Obenem sem vesel tudi za novo sestavo mestnega sveta, predvsem to da je stranka, kateri pripadam, osvojila največ mest. Je pa tako, da bomo kulturo dialoga obdržali tudi v prihodnjih štirih letih in verjamem, da bomo dobro sodelovali,« je povedal Matjaž Rakovec. Ob tem je povedal, da bo tudi naslednja štiri leta njegov podžupan Janez Černe. Prav tako si želi, da bi imel še enega podžupana oziroma podžupanjo, ki bo skrbel za digitalno preobrazbo občine in krajevne skupnosti. Tako kot prejšnja štiri leta pa tudi tokrat ne bo imel formalne koalicije.

Ob koncu konstitutivne seje so svetnice in svetniki še imenovali komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. V njej bodo naslednja štiri leta sedeli Janez Černe (SD) kot predsednik, Sandra Gazinkovska (Gibanje Svoboda) kot podpredsednica ter Saša Kristan (SDS), Zoran Stevanović (Resni.ca) in Vlasta Sagadin (NSi) kot člani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.